Питали смо: Шта кажу синдикалци и послодавци о расту примања у реалном сектору

Вељко Зељковић
Питали смо: Шта кажу синдикалци и послодавци о расту примања у реалном сектору

БАЊАЛУКА - Иако у Републици Српској већ неколико година постоји закон који је донесен како би се стимулисао значајнији раст плата запослених у реалном сектору, који би колико-толико пратио и трошкове живота, до тога, нажалост, ипак није дошло у свим секторима привреде.

Каже ово за "Глас" предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић појашњавајући како су послодавци из Српске за свако повећање примања својим запосленим ослобођени плаћања укупних пореских и других обавеза за чак двије трећине, односно око 70 одсто. 

Мишићева је ово истакла коментаришући приједлог појединих економиста да у ФБиХ буде донесен посебан закон, лекс специјалис - да се замрзне основица за наплату доприноса, односно да сав будући раст плата не буде додатно опорезован кроз доприносе. 

Како каже, Република Српска већ годинама има слична законска рјешења, али и указује да су већи ефекти, бар што се тиче раста плата - изостали. 

- Послодавцима се два пута годишње врши рефундација тих новчаних средстава. И то је једна од великих олакшица за све оне који истински желе да повећањем плата повећају продуктивност, али и задрже и мотивишу своје запослене. Навешћу вам неколико негативних примјера. Послодавци који највише и најгласније кукају су из кожарског и обућарског сектора. Подсјетила бих да они плаћају само 25 одсто пореза и доприноса на плате својих радника. И поред тога, плате у овом сектору и даље су изузетно мале. Али ако погледамо финансијске извјештаје тих фирми, можемо видјети да су оне оствариле три, четири милиона чисте добити. И онда се чудимо што нам радници одлазе - наводи Мишићева. 

Сматра и да би власти требало да санкционишу, казне оне који не користе ове бенефите, а награди оне који ове олакшице користе за повећање плата. 

Додаје и да синдикат припрема један документ који ће упутити на адресу Владе Српске, а у ком ће бити предложене нове системске мјере за смањење  сиве зоне, а између осталог и како да се паре из коверте, које послодавци дају радницима  на руке - "легализују".  

- О томе ћу више моћи говорити када тај документ презентујемо Влади Српске. Могу само рећи да ће се у њему наћи приједлог мјера како да се смањи сива економија и повећају плате - додала је Мишићева поручујући како је циљ синдиката да се коначно уреди систем плата у Српској.  

Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Зоран Шкребић каже да послодавци никада нису били против реалног повећања плата радницима, али и да је велико питање како до тих већих примања и доћи. 

- Наш став се умногоме разликује од мишљења других актера у овом преговарачком процесу.  Увијек има и злоупотреба. И њих ће увијек бити, па и од стране самих послодаваца. Али исто тако нико не може рећи да у претходном периоду ипак није било значајног повећања просјечне плате у Републици Српској. Она је од 2015. већа за 68 одсто. Да ли ће оне и даље расти и у ком обиму, није више само ствар неких законских олакшица и бенефита, привредног амбијента, већ и осавремењивања производње. Мора се ићи са аутоматизацијом и технолошким развојем, јер без тога наша предузећа неће бити рентабилна, конкурентна на тржишту. Док то на неки начин не ријешимо, сваки даљи раст плата је неизвјестан - каже Шкребић за "Глас Српске" додајући и да треба имати у виду да је наша домаћа привреда у посљедњих неколико година суочена са многобројним изазовима због глобалне кризе.

Лекс специјалис

Када је у питању ФБиХ, постоји приједлог појединих економиста да буде донесен посебан закон, да се на све што послодавци у наредном периоду буду додатно давали радницима не плаћају додатни доприноси, већ само порез на доходак. Економисти који су изнијели ову идеју сматрају да би у овом лекс специјалис закону требало пооштрити и казнену политику за рад на црно, гдје би у случају инспекцијског надзора послодавац био кажњен казном од чак око 25.000 марака по раднику. 

Сматрају да би корист од овог закона имали апсолутно сви, па и  власти, које не могу више рећи да ће доћи до смањења у наплати пореза и доприноса. Корист имају и послодавци, јер за свако повећање плата и задржавање радника не би плаћали додатне пореске обавезе. 

Годишња добит

Према ријечима предсједника Уније послодаваца Републике Српске Зорана Шкребића, добит привреде је током прошле године износила око четири милијарде марака. 

Ако се погледа, како каже, структура, односно ко ју је остварио, може се видјети да је само 85 предузећа, а која запошљавају само 17 одсто од укупног броја регистрованих радника, остварило 47 одсто укупне добити на годишње

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана