Симпозијум на Филозофском факултету у Бањалуци: Наука и религија нису у супротности

Милијана Латиновић
Симпозијум на Филозофском факултету у Бањалуци: Наука и религија нису у супротности

БАЊАЛУКА - Бројне друштвене и политичке турбуленције у овом дијелу Европе протеклих деценија условиле су другачији однос према религији и док се у социјалистичком контексту већина изјашњавала да су атеисти, данас имамо дијаметрално другачију слику. Настојимо показати да наука и религија нису супротне и да једна другој могу да помогну.

Рекао је то за "Глас Српске" декан Филозофског факултета у Бањалуци Срђан Душанић, идејни творац Симпозијума "Религиозност у постсоцијалистичком контексту-мултидисциплинарни приступ", који се данас одржава на том факултету.

Цитирајући Ајнштајна, Душанић каже да је "Наука без религије шепава, а религија без науке слијепа" и додаје да је циљ овог скупа да се са аспекта различитих наука сагледају религија и религиозност, почевши од тога колико је заступљена, те какве су њене рефлексије на индивидуални и друштвени живот човјека.

- Током данашњег дана планирано је осам предавања, пет је са Универзитета у Бањалуци, имамо госте из Републичког педагошког завода, те из двије институције у Србији. Представљамо радове из различитих наука, историје, филозофије, теологије, социологије и психологије. Кроз конструктивну дискусију улрштамо различита размишљања и истраживања како бисмо дошли до смјерница шта је потребно урадити, ако је религиозних од 60 до 90 одсто, да она има што бољи ефекат на лично и друштвено благостање – рекао је Душанић.

Истиче да истраживања из психологије показују да религиозност може да утиче на нешто боље ментално здравље, али исто тако и да закомпликује међугрупне односе.

- Понекад више религиозни знају бити мање толерантни на одређене различитости - рекао је Душанић, говорећи о једном од сегмената Симпозијума.

На Симпозијуму ће бити ријечи о "Неовизантизмима у савременом религиозном дискурсу православних  словенских народа"  о чему ће говорити професор др Драгољуб Марјановић, док ће о "Улози Српске цркве у очувању националног и вјерског идентитета Срба у БиХ за вријеме турске власти" говорити професор др Бошко Бранковић, а о "Судару религија, обликовању и разградњи модерних националних идентитета у БиХ"  професор др Боривоје Милошевић.

О теми "Расколи и православље у постсоцијалистичкој епохи – идентитети, политичка позадина и центри моћи" говориће др Радован Пилиповић из Архива Српске православне цркве, а о теми "Православно двоверје и западна култура у 21. веку" доцент др Олег Солдат са Филозофског факултета у Бањалуци. Професор др Душко Трнинић причаће о теми "(Етно)конфесионлизам као препрека интеграцији и демократизацији друштва у БиХ", док ће на тему "Улога Православне вјеронауке у религиозности младих Републике Српске" предавање одржати др Славољуб Лукић из Републичког педагошког завода.

Посљедње предавање на тему "Синтеза психолошких истраживања религиозности у постсоцијалистичком периоду" одржаће професор др Срђан Душанић након чега је планирана завршна дискусија.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана