ШГ “Сјемећ” Рогатица: Амбициозан план уз мању сјечу

С. М.
ШГ “Сјемећ” Рогатица: Амбициозан план уз мању сјечу

РОГАТИЦА - Тек што су усвајањем завршног рачуна архивирали успјешно окончану 2021. годину у Шумском газдинству “Сјемећ” сву пажњу усмјерили су на текућу пословну годину у којој су планови и даље амбициозни, али и упозоравајући.

- Планирана је укупна сјеча дрвних сортимената у висини од 61.962 кубна метра. То је за 178 кубика мање од прошлогодишњег плана са чијом се реализацијом уз постојеће трошкове успјело опстати на “зеленој грани” и позитивним пословним резултатима - рекао је вршилац дужности директора “Сјемећа” Младен Лакић.

План сјече четинара ове године у односу на прошлу већи је за 1.714, а лишћара мањи за 1.892 кубна метра. Трупаца од четинара, који су најзаступљенија и најважнија сјечива структура, планирано је да се одсијече 38.038 кубних метара, за 1.887 више од прошлогодишњег плана.

Слична ситуација је код лишћара. Планирано је да се одсијече 11.484 кубних метара у чему је доминантан огрев са планираном сјечом од 4.328 кубика. Прошле године план сјече ове врсте дрвета био је 13.376 а одсјечено је 12.806 кубика у чему је огрев био 41 одсто.

Што се тиче осталих дијелова плана он се састоји од биолошких инвестиција у оквиру којих се, по основу просте репродукције планира пошумљавање голети на свега 1,9 хектара.

И ове године радиће се нови камионски путеви, те реконструисати стари, а биће улагања и у набавку нових основних средстава.

Планирана је куповина осам нових моторних пила, једна ауто-дизалица и једно возило скип-ровокопач, али највише средстава од оствареног укупног прихода чија основа је продаја и реализација дрвних сортимената,  отићи ће у плате и остала лична примања 191 радника, колико их је било на евиденцији са 31. мартом ове године.

Све у свему, рекао је Лакић, ушло се у турбулентну годину и само уз ефикасан рад и максималну штедњу на свим позицијама може се надати успјеху.

- Оно што је важно јесте чињеница да је прво тромјесечје ове године и поред отежаних услова за рад, због зиме и донекле епидемије вируса корона, остварено са позитивним резултатима по свим параметрима. Ако је вјеровати оној “да се по јутру дан познаје”, иде нам још једна успјешна пословна година - истакао је Лакић.      

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана