Шездесеттрогодишњак међу најмлађим повратницима у српским селима у Ливањском пољу

Срна
Шездесеттрогодишњак међу најмлађим повратницима у српским селима у Ливањском пољу

ЛИВНО - Шездесеттрогодишњи Радован Пајчин из Губина код Ливна један је од најмлађих повратника у српска села у Ливањском пољу у којима нема пута, воде, продавнице, а у појединим дијеловима нити струје ни мреже за мобилни телефон.

Пајчин је рекао Срни да је прије рата у Губинској парохији живјело око 500 становника, а да их је данас свега 25.

Губинску парохију чине села Губин, Сајковић, Прово и Чапразлије, а како Пајчин каже, малобројни српски повратници су махом старије животне доби.

Он је додао да је сваки дан све мање повратника, јер стари умиру, а млади се не враћају.

-Ливањско поље је плодно. Погодно за узгој лаванде, бављење сточарством, пчеларством и узгојем љековитог биља, али нема младих, нема ко да ради - рекао је Пајчин.

Он је додао да је изградња црквеног конака поред Храма Успења Пресвете Богородице у Губину нада да ће се у Ливањско поље више враћати парохијани расељени по свијету.

-Конак је од изузетног значаја, сви који немају свој смјештај моћи ће овдје преспавати и доћи да обнављају своја огњишта - рекао је Пајчин и позвао оне који размишљају о повратку да се врате у завичај и да их буде што више.

Он истиче да су људи са Динаре, који су данас расијани широм свијета, успјешни у различитим сферама живота, неки од њих су истакнути пјесници, доктори наука, професори и умјетници.

Пајчин је навео да су Ливањско поље населили људи из Далмације почетком 1800. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана