Шест одсто старијих ђака користило психоактивне супстанце

ГС
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА- У Републици Српској је, према ранијим истраживањима, око шест одсто ученичке популације у узрасту од 15 година користило психоативне суспстанце, рекао је предсједник Комисије Владе Српске за сузбијање злоупотребе опојних дрога Милан Латиновић.

- У односу на европске проценте није високо, али је јако забрињавајуће - изјавио је Латиновић у Бањалуци поводом Мјесеца борбе против болести зависности, који се сваке године обиљежава од 15. новембра до 15. децембра.

Према његовим ријечима, у прошлој години је у Републици Српској од зависности лијечено 608 особа - 550 мушкараца и 58 жена, од којих чак 402 припада хероинским зависницима, а затим слиједи 206 зависника од марихуане.

Латиновић је навео и податке Европског центра за мониторинг дроге из Лисабона, према којима око 84 милиона лица у Европи користи психоактивне сустанце, од којих 24 милиона користе канабис, а 3,5 милиона кокаин.

Истакао је да је у оквиру мјесеца борбе против зависности јуче одржан семинар "Системски одговор на болести зависности", чија је једна од препорука да се до 2030. године изради нова стратегија за сузбијање злоупотребе дроге и психоактивних супстанци.

Стручни савјетник директора Полиције Републике Српске Илија Плавша рекао је да преко БиХ иду кријумчарски канали марихуане, што су потврдиле и многобројне пљенидбе које је спровело Министарство унутрашњих послова Српске.

Плавша је навео да је најраширенија употреба марихуане, док се на другом мјесту налазе разне психоактивне супстанце, док је у фази стагнације илегална трговина хероином.

Полиција прати и трендове нових психоактивних супстанци, тако да је МУП у сарадњи са владином Комисијом за сузбијање злоупотреба опојних дрога покренуо низ иницијатива према мјеродавним тијелима на нивоу БиХ да оне буду уврштене на листу дроге.

Директор београдске Болнице за болести зависности Диана Ракетић истакла је да су адолесценти најосјетљивија група и да постоји проблем када се развије зависност.

Предсједник бањалучког Удружења грађана "Викторија" Сања Станић истакла је да је за системски одговор болестима зависности потребно постављање одговарајућег законодавног и институционалног оквира.

Навела је да у Српској постоје сви предуслови и услови таквог оквира за активно супростављање злоупотреби дроге, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана