Серолошко истраживање показало: Највећа ефикасност постигнута вакцинама "фајзер" и "спутњик"

Милијана Латиновић
Foto: М.Л.

БАЊАЛУКА - На узорку од 4.463 становника у Републици Српској утврђено је да је прокуженост до краја марта ове године око 94 одсто, а као најефикасније вакцине показале су се "фајзер" и "спутњик".

Истакнуто је то данас на Медицинском факултету у Бањалуци гдје су представљени резултати Студије серопреваленције инфекције вируса корона у Републици Српској, коју су спровели медицински факултети у Бањалуци и Фочи у сарадњи са Институтом за јавно здравство РС.

Декан бањалучког Медицинског факултета Ранко Шкрбић рекао је да је Српска једина у региону урадила ову причу.

- Највише становника који имају антитјела су крвне групе А позитивна - рекао је Шкрбић.  Додао је да је укупан број вакцинисаних против вируса корона у Српској 58 одсто, те додао да је највише испитаника примило двије дозе вакцине.

- Пратили смо ефикасност вакцина, направили четири кластера. Они који су имали ковид и примили вакцину они су имали најјачи имуни одговор. Највећи ниво антитјела је постигнут управо код оних који су и прележали болест и примили вакцину -објаснио је Шкрбић.

Говорећи о ефикасности вакцина рекао је да је највећа ефикасност постигнута са вакцинама "фајзер" и "спутњик ".

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић рекао је да су грађани углавном сарађивали током истраживања те да су само ријетки одбили да учествују.

- Између "фајзера" и "спутњика" значајне разлике није било - нагласио је Бокоњић.

Најавио је и трећу фазу студије која ће показати како се и колико одржавају антитијела и додао да би ова фаза требало да почне на јесен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана