Шеранић:Епидемија узима данак код невакцинисаних

Срна
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић упозорио је да епидемија вируса корона узима данак код невакцинисаних особа и у Републици Српској, те позвао грађане да искористе могућност да се вакцинишу трећом дозом.

Шеранић је у изјави Срни истакао да грађани који су за прву и другу дозу изабрали вакцину „спутњик ве“, трећу дозу могу да приме и након што истекне пет мјесеци од примљене друге дозе.

-За бустер дозу се користи прва доза ове вакцине, а с обзором на то да имамо задовољавајуће количине на стању, позивам грађане да се јаве и да се вакцинишу - рекао је Шеранић.

Он је појаснио да су препоруке код ове вакцине да се не мора чекати шест мјесеци од друге дозе, што је усвојило и Национално стручно тијело за имунизацију Србије.

Шеранић је истакао значај вакцинације грађана бустер дозом, јер слиједи период најинтензивнијег преноса акутних респираторних инфекција.

Он је напоменуо и да Република Српска има довољне количине прве и друге дозе вакцине „спутњик ве“ и да ће грађани на вријеме бити ревакцинисани, након примљене прве дозе.

Шеранић је упозорио да је у Републици Српској, али и у региону, све више заражених лица, али и све више млађих особа са тешком клиничком сликом, те напоменуо да је једини адекватан начин заштите вакцинација.

-Да је ово „епидемија невакцинисаних“ говоре и подаци које имамо, а то је да је у болницама мањи проценат лица која су вакцинисана, поготово са тежом клиничком сликом. А они, и ако се нађу тамо, врло брзо се опорављају - рекао је Шеранић.

Он је истакао да велики број млађих невакцинисаних особа на интензивној њези указује да ситуација није једноставна, те да је потребно озбиљно схватити посљедице које се могу догодити.

-Република Српска има довољне количине свих вакцина, а грађани само треба да буду одговорни. Зато позивам грађане да се вакцинишу првенствено првом и другом дозом вакцине против вируса корона, али и да искористе своју могућност да се вакцинишу трећом дозом - рекао је Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана