Шеранић: Здравствени систем мора остати „будан“

Срна
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Ситуација у вези са вирусом корона у Републици Српској је доста повољнија, али здравствени систем мора да остане „будан“, изјавио је јутрос за РТРС министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Шеранић је истакао да је због тога ношење маски и даље обавезно у здравственим установама Српске.

Он је навео да је препорука грађанима који имају угрожено здравље да и даље избјегавају мјеста већег окупљања и да, ако сматрају да треба, наставе да носе маску, јер је то најбоља и најјефтинија превенција.

Шеранић је за РТРС рекао да су нови сојеви неминовни, да је вирус склон мутацијама, те подсјетио и на посљедњи сој који је Свјетска здравствена организација означила као сој који не представља тренутно ризик за популацију.

Указао је на вакцинацију као најбољу мјеру превенције, те додао да ће се вјероватно ићи у правцу једне сезонске, сличне грипу, као и да ће бити дефинисане категорије које треба да приме да вакцину и којима се препоручује.

Пандемија је, каже Шеранић, оставила посљедице на пружање здравствених услуга које нису повезане с вирусом корона и сад је вријеме да се ријеши тај проблем.

Истакао је значајну улогу коју има вакцинација против хуманог папилома вируса (ХПВ) у превенцији карциона материце, али и других карцинома, што је бити веома важна ставка која ће бити донесена у Српској.

-Драго ми је што идемо у том правцу - рекао је Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана