Шеранић: Задовољни смо достигнутим степеном изградње новог блока болнице

Срна
Foto: Срна

ЗВОРНИК - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изразио је данас задовољство достигнутим степеном изградње новог болничког блока болнице у Зворнику у којој су већ завршени машински и електро радови, разведене водоинсталације, гријање и вентилација, што ће, када све буде завршено, допринијети потпуном комфору.

Шеранић је данас обишао нови блок болнице и Дома здравља Зворник са градоначелнком Бојаном Ивановићем и директорима Дома здравља и Болнице Милошем Томићем и Иваном Поповићем.

Он је након обиласка изјавио новинарима да нова зграда болнице није појединачан блок, него је присједињен старом, чиме ће постојећи капацитети по броју болничких кревета бити унапријеђени са око 20 одсто, што ће повећети комфорности према одговарајућим стандаридима и за пацијенте и за запослене.

“Надам се да ће, у складу са реализацијом уговора, бити испоштован рок завршетка радова, тако да би у скорије вријеме предали нови болнички блок здравственим радницима и пацијентима на кориштење”, рекао је Шеранић, те изразио жаљење што је завршетак овог пројекта продужен из разних разлога.

Говорећи о примарној здравственој заштити, Шеранић је нагласио да је задовољан радом Дома здравља Зворник који има врло иницијативну и едуковану екипу здравствених радника.

Наводећи да су медицински радници у недостатку не само у Републици Српској, него и у региону, Шеранић је рекао да је веома важно за град Зворник да има Едукативни центар породичне медицине, што је била потреба, док је идеја за његово оснивање дошла из самог Дома здравља.

“Разлози за оснивање Едукативног центра породичне медицине су вишеструки, посебно због тога што љекари, који завршавају специјализацију, не морају да иду у друге центре, него то завршавају овђе, у Дому здравља”, истакао је Шеранић.

Он је рекао да се раде и одређене ствари када је ријеч о унапређењу љекара у примарној здравственој заштити кроз активности саме супспецијализације.

“Радимо по тим питањима по домовима здравља коју су надлежни за расписивање специјалиазција и суфинансирања специјализација”, рекао је Шеранић.

Он је нагласио да подржава градоначелника када је ријеч о суфинансирању специјализације у примарној здравственој заштити, не само из породичне медицине, него и других здравствених грана за којима јединица локалне самоуправе има потребе.

Шеранић је рекао да је са Ивановићм разговарао и о изградња типске амбуланте у зворничком насељу Ораовац, која би обједињавала све оно што је потребно грађанима који гравитирају овој амбуланти.

Ивановић је изјавио да је град Зворник у овој години из буџета издвојио око 400.000 КМ за подршку примарне здравствене заштите, односно Дома здравља.

“Разговарли смо и о новим кадровима и потреби повећања услуга примарне здравствене заштите за боље и квалитетније здравствене услуге”, навео је Ивановић.

Он је поручио да ће град и у наредном периоду издвајати средства за потребе Дома здравља, посебно у правцу обезбјеђивања довољног броја медицинских кадрова без којих нема квалитетне здравствене заштите.

Ивновић је подсјетио да је са министром разговарао и о улагању у социјалну заштиту, плановима и пројектима проширивања амбулантних капацитета у мјесним заједницама Ораовац и Дрињача, те за потребе Центра за социјални рад набавке мултисензорне собе, као и проширивање капацитета у области здравства.

Поповић је рекао да се нови блок болнице ради пуним капацитетом, додајући да ће у наредних неколико мјесеци бити завршен и предат на употребу, на велико задовољство пацијената и запослених.

“Са министром смо обишли радове на новом болничком блоку и увјерили се да, поред свих проблема који су пратили изградњу овог обејкта, реализација пројекта иде планирнаом динамиком”, рекао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана