Шеранић: Уложити напоре за даљи развој трансфузијске службе

Срна
Шеранић: Уложити напоре за даљи развој трансфузијске службе

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је значај Завода за трансфузијску медицину за цјелокупни здравствени систем, јер се ниједан оперативни третман не може урадити без претходно обезбијеђених доза крви, те указао на потребу да се учине напоре за даљи развој ове службе.

Шеранић, који је данас посјетио Завод поводом обиљежавања Свјетског дана добровољних давалаца крви, изразио је задовољство јер је прошле године за 5.000 доза повећано добровољно давалаштво крви у Српској, те да је проценат људи који дарују крв 66 одсто.

Он је навео да то указује на напредак на овом пољу и да је неопходно уложити напоре у даљи развој трансфузијске службе у Српској, прије свега у регији Источног Сарајева. "Морамо се суочити и са одређеним изазовима када је ријеч о прикупљању крви и припреме крви за терапије код дјеце која болују од хематоонколошких обољења, али и за кардиохирургију која би ускоро требало да крене са радом у пуном капацитету, а гдје су потребе крви велике", рекао је Шеранић.

Он је рекао да ресорно министарство има добру сарадњу са Заводом, те да се заједничким напорима труде да унаприједе рад трансфузиолошке службе, која осим прикупљања крви подразумијева и припрему крви за различите терапијске и дијагностичке потребе савремене медицине.

Директор Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан рекла је да је овај дан прилика да се свима који су даровали крв изрази захвалност на њиховој хуманости и солидарности. "Знамо да су болницама широм свијета свакодневно потребне велике количине крви за лијечење пацијената, те је ово прилика и да младима скренемо пажњу на значај обезбјеђивања адекватних резерви крви, које су потребне за лијечење породиља, беба, животно угрожених пацијената, као и за лијечење хроничних пацијената", рекла је Гузијанова.

Она је напоменула да је добро организована служба за трансфузију значајна за нормално функционисање здравственог система, те да свему томе значајно доприноси и добро организована мрежа за прикупљање крви од добровољних давалаца крви.

Представник Удружења добровољних давалаца крви града Бањалука Владимир Дабић рекао је да је добровољно давање крви хуман гест којим се спашавају људски животи, те позвао грађане да се у наредном периоду у што већем броју одазову и дарују крв. Шеранић и Гузијанова данас су у Заводу дали крв и на тај начин дали допринос обиљежавању Свјетског дана добровољних давалаца крви.

Свјетска здравствена организација је 14. јуни прогласила Свјетским даном давалаца крви у част нобеловца доктора Карла Ландстејнера, рођеног 14. јуна 1868. године који је развио систем одређивања крвних група.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана