Шеранић, Тривић: Неусвајање буџета угрозило би примања корисника и плате радника

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић упозорио је да би евентуално неусвајање буџета Српске за наредну годину и прелазак на привремено финансирање, због необјављивања резултата избора, угрозило примања више десетина хиљада социјалних корисника и здравствених радника.

Шеранић је нагласио да би посебно упитна била набавка ризичних, биолошких и лијекова за ријетка обољења, с обзиром да се то финансира из републичког буџета.

"Одређене политичке игре које воде појединци и странке директно гурају руку у џеп грађана и онемогућавају лијечење у наредној години, што је недопустиво", рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да би око 7.000 корисника личне инвалиднине добило мање инвалиднине, да би привременим финансирањем било оштећено и око 30.000 корисника туђе његе и помоћи, око 4.000 корисника новчаних накнада социјалне заштите, а више од 15.000 здравствених радника би у просјеку примали мање плате од 200 до 300 КМ.

Шеранић је поручио да циркус у вези са потврђивањем резултата избора за предсједника Републике Српске треба да престане и да је убијеђен да ће бити потврђено оно што је утврђено прелиминарним резултатима.

Министар просвјете и културе Наталија Тривић рекла је да би неусвајање буџета отежало и функционисање просвјете, али и установа културе.

"У образовању и култури имамо 23.000 запослених. Ово је крајње озбиљна ситуација и ријеч је о очигледно креираним догађајима који иду на штету грађана Републике Српске. Треба да се запитамо које су заправо намјере и да учинимо све да Српска настави да функционише", нагласила је Тривићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана