Шеранић: Српска има добре праксе у гинекологији и акушерству

Srna
Foto: Arhiva

БИЈЕЉИНА- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је међународни симпозијум Удружења гинеколога и опстетричара Републике Српске, који се одржава у Бијељини, добра прилика да се размијене искуства и прикажу одређене добре праксе из региона и Европе, које има и Српска.

Шеранић је нагласио да ресорно министарство има веома добру сарадњу са Удружењем које је организатор скупа и да подржава све што оно ради.

"Заједно са Удружењем гинеколога ове године увели смо ХПВ вакцину, тако да грађани данас могу да вакцинишу своју дјецу, и дјечаке и дјевојчице. То је велика ствар која ће уз скрининг грлића материце, надамо се, довести у некој будућности до елиминације карцинома грлића материце", рекао је Шеранић новинарима.

Он је нагласио да је Министарство кроз нови Закон о обавезном здравственом осигурању увело могућност да уз мишљење гинеколога, односно акушера, труднице могу да остваре боловање у стоодстотном износу, односно да им се не умањује зарада у току мјесеца у којем су на боловању.

"Пренатално тестирање, које је уведено од ове године, кренуће надам се од 1. јула након што Клинички центар заврши сву процедуру у смислу расписивања јавног позива и идентификације лабораторије која ће вршити овакву врсту тестирања", рекао је Шеранић.

Он је истакао да је урађено много тога у вези са гинекологијом и акушерством са фокусом на труднице и породиље.

"Ту имамо неизмјерну подршку Удружења гинеколога које, на челу са докторком Весном Ећим Злојутро, чини велику ствар за Републику Српску", закључио је Шеранић.

Весна Ећим Злојутро рекла је новинарима да је симпозијум о теми "Инфекције у трудноћи" окупио стручњаке из региона и шире.

"Инфекција као проблем у цијелој медицини је некада и због злоупотребе антибиотика и све веће резистенције на њих. Али и непрепозната и недовољно лијечена инфекција може да доведе до великих проблема, како због саме труднице, тако и због њеног новорођемчета", рекла је Злојутро и нагласила да су теме симпозијума веома широке и "топ" теме у гинекологији.

Она је навела да је симпозијум окупио 370 учесника заједно са Удружењем педијатара који ће присуствовати другог дана скупа.

"Присутни су љекари из различитих области како би се проблему инфекција приступило мултидисциплинарно. Циљ је пронаћи начин да ли и када треба приступити лијечењу инфекције, јер се у много случајева непотребно узимају налази и дају лијекови. Данас, осим из Српске, имамо колеге из Аустрије, Србије, Хрватске и БиХ, рекла је Злојутро.

На симпозијуму са међународним учешћем под називом "Инфекције у трудноћи" учествују еминентни стручњаци/гинеколози са клиника из Беча, Бањалуке, Тузле, Мостара, Београда, Новог Сада и Ниша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана