Шеранић: Снижавање ПДВ-а на лијекове - питање за заједничке институције

Срна
Шеранић: Снижавање ПДВ-а на лијекове - питање за заједничке институције

БАЊАЛУКА- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је министарство на чијем је челу разматрало смањење марже за лијекове, те да је иницијатива за снижавање ПДВ-а на лијекове прослијеђена Министарству финансија и трезора у Савјету министара.

"Мислим да је Министарство трговине и туризма и донијело такву врсту одлуке по питању малопродајне марже. То је нешто што је Влада Републике Српске прихватила кроз уредбу Министарства трговине и туризма", рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је потребно разговарати о овим иницијативама, али и да треба имати у виду да свак приједлог по питању умањења ПДВ-а тражи и одређену надокнаду тога.

"Биле су одређене иницијативе које су говориле претходно да уколико би се смањио ПДВ на лијекове да би требало повећати ПДВ на луксузну робу како би ниво омјера уплате у сам буџет био исти", рекао је Шеранић.

Говорећи о изради социјалне карте, Шеранић је рекао да те активности тренутно води Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање Републичке Српске које припрема адекватан регистар у вези са свим исплатама које иду из буџета.

Шеранић је рекао да Министарство здравља у посљедњих шест мјесеци активно ради по питању плана људских ресурса, тражећи од свих здравствених установа Српске да доставе податке за наредних пет година када је ријеч о одласку у пензију доктора медицине и медицинских техничара.

Он је навео да је планирано отварање додатних едукативних центара за породичну медицину у Републици Српској како би се олакшала специјализација у овој области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана