Шеранић: Расте број заражених короном у Српској, нема потребе за рестриктивним мјерама

ГС
Шеранић: Расте број заражених короном у Српској, нема потребе за рестриктивним мјерама

БАЊАЛУКА - У Републици Српској, као и широм Европе, биљежи се знатан раст броја заражених вирусом корона, рекао је за РТРС министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Шеранић каже да је раст броја заражених очекиван јер се током љетних мјесеци организују бројни догађаји који омогућавају ширење вируса.

Оно што доприноси још већем ширењу вируса корона, како каже, јесте подваријанта омикрона, али је олакшавајућа околност то што она не изазива теже клиничке слике.

Наводи да се константно прати епидемиолошка ситуација, како код нас тако и у региону.

Сматра да неће бити потребе за увођењем рестриктивних мјера против ширења вируса корона, с обзиром на то да већ сваки грађанин зна шта је потребно у заштити од овог вируса.

Он је истакао да је вакцина најважнија превентивна мјера и да у Српској има довољно доза.

Шеранић каже да ношење маски препоручују старијим особама и особама са ослабљеним имунитетом.

Када је ријеч о мајмунским богињама, Шеранић наводи да је здравствени надзор на високом нивоу.

- Институт за јавно здравље Републике Српске послао је препоруке домовима здравља како треба да се понашају у случају појаве мајмунских богиња у Српској - рекао је Шеранић.

Ресорни министар је навео да у Српској нема регистрованих случајева мајмунских богиња, те да је појачан надзор и дате су препоруке домовима здравља.

Он је појаснио да инкубација вируса траје од шест до 16 дана, а да се симптоми крећу као општи инфективни синдром - главобоља, отеченост лимфних чворова, малаксалост - док се тек трећи до пети дан појављују богиње које су јасно видљиве.

Говорећи о Нацрту закона о обавезном здравственом осигурању, Шеранић је навео да је овим актом предвиђена исплата 100 одсто плате обољелима од малигних болести, али и трудницама које морају да чувају трудноћу.

-Повешћу иницијативу да и родитељи дјеце која су обољела од малигних болести имају 100 одсто плате у случају боловања - рекао је Шеранић.

Он је додао да овај закон предвиђа и боравак родитеља у здравственој установи гдје се лијечи дијете у индикованим случајевима по процјени надлежног љекара.

-Не видимо разлога да дјеци која имају потребу за присуство родитеља, а што може бити од значајне помоћи за изљечење дјетета, не омогућимо такву врсту здравствене услуге - истакао је Шеранић.

Он је додао да је системски ријешено и питање набавке лијекова за лијечење дјеце која болују од ријетких болести.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана