Шеранић: Радити на рехабилитацији особа са менталним проблемима

СРНА
Шеранић: Радити на рехабилитацији особа са менталним проблемима

САРАЈЕВО- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић сматра да је потребно радити на рехабилитацији особа које имају проблем са менталним здрављем како би се припремиле за самосталан живот и рад у оквиру заједнице, те напоменуо да постоји одређена стигматизација ових лица у друштву.

"Треба једни другима да будемо подршка, да свака од тих особа оствари пуни потенцијал и надам се да ћемо у томе успјети, на нама је да радимо", истакао је Шеранић.

Он је оцијенио да је потребно да се у цијело друштво уведе интердисциплинарност која је направљена у систему менталног здравља гдје психијатри и психолози раде заједно са социјалним радницима, педагозима, дефектолизима и логопедима кроз центре за ментално здравље.

"Систем здравства треба заједно да ради са системом школства, спорта, културе како бисмо могли што боље да на вријеме препознамо одређену проблематику која се тиче менталног здравља да бисмо реаговали и помогли онима којима је помоћ најпотребнија", изјавио је Шеранић на конференцији за новинаре у Сарајеву поводом почетка регионалне конференција о менталном здрављу "Ви сте најважнији" чији је циљ представљање достигнућа реформе у области менталног здравља у БиХ.

Он је истакао да је у оквиру Пројекта менталног здравља у БиХ урађено много на стандардизацији, акредитацији услуга, интердисциплинарности, координисаној бризи, окупационој терапији - и све то је указало на који начин би требало да се ради у будуућности.

Шеранић је додао да се у оквиру пројекта радило са људима који имају проблем са менталним здрављем, те да су ослушкујући њихове потребе увидјели на који начин још боље и квалитетније могу да раде како би им помогли.

"Радили смо на дестигматизацији особа које имају проблеме са менталним здрављем и ту је наша и улога медија од огромне значаја, јер је важно како се односимо према њима", указао је Шеранић.

Он је изразио наду да ће на том путу и даље имати подршку Амбасаде Швајцарске у БиХ, Свјетске здравствене организације, те Здравствене мреже за југоисточну Европу.

Шеранић је напоменуо да је у Републици Српској 2020. године усвојен нови Закон о заштити менталног здравља, као и Старатегија развоја организације система менталног здравља и то су стратешки документи који су уоквирили даљи пут активности у овој области.

Амбасадор Швајцарске у БиХ Данијел Хун истакао је да његова земља већ 13 година пружа подршку реализацији овог пројекта како би унаприједили систем пружања услуга у области менталног здравља.

"Радили смо у оквиру 74 различита центра за ментално здравље и пружили услуге за више од 70.000 пацијената. Желим да изразим посебно задовољство што су министарства здравља Републике Српске и Федерације БиХ блиско сарађаивала на овом пројекту и то треба да се понови и у другим секторима", истакао је амбасадор Хун.

Директор Института за популацију и развој Емина Османагић истакла је да ментално здравље више није занемарена тема у здравственом сектору у БиХ.

"У БиХ су побољшане услуге менталног здравља за цјелокупну популацију, па је наша реформа менталног здравља постала добар примјер за регион и за Европу, што доказује и велики број учесника на конференцији", навела је Османагићева, истичући у овом случају изузетно добру сарадњу владајућих структура са организацијама цивилног друштва.

Директор Секретаријата Здравствене мреже за југоисточну Европу Мира Јовановски Дашић рекла је да ће БиХ од 1. јула преузети предсједавање овом организацијом па се очекује да ће тема менталног здравља и даље остати кључни регионални приоритет, чиме ће се потврдити преданост Мреже пружању подршке државама чланицама у овом трасформативном процесу.

На регионалној конференцији о менталном здрављу, која траје до сутра, здравствени професионалци из Албаније, Бугарске, Израела, Молдавије, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Румуније и Србије представиће најбоље праксе својих земаља у области менталног здравља.

Конференцију је организовао Институт за популацију и развој у оквиру Пројекта менталног здравља у БиХ који Институт спроводи од 2010. године у партнерству са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, федералним Министарством здравства и уз финансијску подршку Владе Швајцарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана