Шеранић: Пружити адекватну заштиту дјеци

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директори четири центра за социјални рад потписали су данас Меморандум о сарадњи за подршку у едукацији потенцијалних хранитељских породица у Српској, а циљ је да се дјеци без родитељског старања пружи квалитетнија заштита.

Министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић истакао је морални и професионални задатак јавних институција и појединаца који раде у подручју заштите дјеце без родитељског старања да пруже адекватну заштиту дјеци која одрастају у ризичним околностима.

Он је додао да у том смислу треба да пронађу праву мјеру између права дјетета да одраста у властитој породици и обавезе друштва да заштити најбољи интерес дјетета.

"Најбољи интерес дјетета, потреба за новим знањима, стварање мреже подршке, едукација, промоција хранитељства и мотивација су основне карактеристике процеса развоја хранитељства у Републици Српској", рекао је Шеранић након потписивања Меморандума.

Циљ Меморандума је квалитетнија заштита дјеце без родитељског старања збрињавањем у хранитељске породице кроз успостављање боље сарадње Министарства и органа старатељства у стварању услова за развој нових хранитељских породица и јачање капацитета стручних радника у систему социјалне заштите.

Предвиђено је организовање едукације за потенцијалне хранитењске породице с циљем квалитетније заштите дјеце без родитељског старања збрињавањем у ове породице, стручне подршке стручним радницима у подстицању и развоју хранитељства у њиховим локалним заједницама, саопштено је из ресорног министарства.

У сарадњи са Друштвом психолога Републике Српске и уз подршку УНИЦЕФ-а у БиХ, у оквиру пројекта "Потребе и проблеми породица у Републици Српској за вријеме ковид 19 пандемије", Министарство је израдило курикулум о хранитељству и организоваће едукацију о развоју компетенција хранитеља, правима, потребама и развоју дјетета, значају одрастања у породичном окружењу.

Центри за социјални рад потом треба да наставе са едукацијама у својим локалним заједницама, а након едукације и припреме будућих хранитељских породица планирано је да центри за социјални рад изврше процјену и избор хранитељских породица, те издају потврду за бављење хранитељством за дјецу.

Министарство здравља и социјалне заштите позвало је, у претходном периоду, све центре за социјални рад у Републици Српској да пријаве потенцијалне хранитељске породице за ову врсту едукације, а на позив се одазвало шест центара са којима се и реализује овај меморандум.

Шеранић је Меморандум потписао са директорима центара за социјални рад Нови Град, Челинац, Бањалука и Козарска Дубица Даниелом Гојић, Данијелом Крминац, Иреном Јолџић и Мајом Шпица Кнежевић, а у наредним данима биће потписан и са директорима центара за социјални рад Требиње и Пале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана