Шеранић: Прелазак на терзорско пословање рјешење за Дом здравља

Срна
Foto: срна

ВЛАСЕНИЦА- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је током његове данашње посјете Власеници разговарано о преласку Дома здравља на трезорски начин пословања да би та установа могла наставити позитиван тренд и растеретити се дуговања из претходног периода која су достигла четири милиона КМ.

"У 2020. и 2021. години Дом здравља Власеница је пословао позитивно и одређени трендови, који су прије били негативни, сада су се промијенили и ова установа има једно стабилно годишње пословање. С друге стране, оптерећена је прилично великим дуговањима из претходног периода", рекао је Шеранић новинарима.

Он је навео да је са начелником општине Власеница Мирославом Краљевићем и директором Дома здравља Горданом Крстић разматран трезорски начин пословања за ову установу по моделу из прошле и претпрошле године.

"Свакако ту има обавезе Скупштина општине, сама канцеларија начелника општине, Министарство здравља и социјалне заштите, прије свега Влада Републике Српске, и то је један од начина на који рјешавамо ове заостатке, ова дуговања. Већ другу годину заједно са Домом здравља Власеница функционишемо по типу програма пензионисања радника запослених у домовима здравља, гдје је Влада на себе преузела улогу измирења обавеза када радници стекну услове за пензију", каже Шеранић.

Он је рекао да је разговарано и о опреми која је задовољавајућа, те потврдио да је договорена набавка једног возила за превоз пацијената који имају потребу за хемодијализом.

"Очекујем да ћемо у овој години завршити и тај дио посла, заједнички начелник и Министарство", навео је Шеранић.

Када је ријеч о разговору са директором Центра за социјални рад Маром Ђурић, Шеранић је похвалио рад ове установе, рекавши да 11 запослених у тој установи обавља врло значајну активност.

"Разговарли смо како да унаприједимо просторије у којима се налазе. Свакако, општина има свој задатак да нађе одговарајуће простоприје, а наш задатак ће бити да обезбиједимо средства да се Центар за социјални рад оспособи и опреми и да простори у којима раде ти људи и у које долазе корисници, буду задовољавајући", истакао је Шеранић.

Он је најавио да ће та питања бити реализована у наредном периоду, на добробит свих грађана. Краљевић је изразио задовољство што су данас са Шеранићем сумирани комплетни резултати свега што је урађено, те да су се дотакли свих питања у вези са здравством.

"Министар је дао одређене приједлоге на који начин да се превазиђу сви проблеми у вези са Домом здравља. Прошле године смо од министарства добили једно санитетско возило, у претходној години смо, као локална заједница успјели да набавимо једно возило у корони која је била велики проблем. Имамо још потребе када је у питању дијализа, треба пацијенте возити у Зворник", изјавио је Краљевић.

Он је истакао да Шеранић и Влада Републике Српске, као и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик имају разумијевања када је у питању ова област и да се труде се да учине све да људи остану да живе у својим мјестима, поготову када је у питању медицинска струка.

"Договорили смо се да се нађу рјешења за све проблеме који се намећу и оне који су затечени. Како да од идуће године Дом здравља послује позитивно у сваком смислу и да обавезе на рачуну те институције буду нула", навео је Краљевић.

Он каже да Дом здравља постоји више од 70, 80 година и да су се временом гомилали обавезе и дугови због чега је све теже функционисао, те да је остао велики број радника, а никад се нико није ухватио у коштац са тим проблемима, него су се углавном преносили у наредне године.

Краљевић је истакао да су у овој локалној заједници прије мјесец дана на сједници Скупштине општине, први пут имали позитивне извјештаје свих директора на територији општине. Директор Дома здравља навела је да су са Шеранићем разговарали о проблемима из ранијег периода који ремете функционисање ове установе и да се дуговања од 4.000.000 КМ вуку годинама уназад.

"Министар је обећао да ће нам помоћи у рјешавању проблема, као што нам је помагао и током прошле године, заједно са Владом Републике Српске, као и начелником Краљевићем. Уз њихову помоћ надамо се да ћемо у сљедећој години наш процес функционисања довести на много бољи ниво, као и пружање здравствених услуга нашим грађанима", додала је Крстићева.

Она је упознала Шеранића да је ова установа набавила рендген апарат за радиографију, радиографско снимање меких ткива и коштаних структура, рендген апарат за снимање зуба, у лабораторији су обновљени апарати који су били стари, а били су неопходни за функционисање. Директор Центра за социјални рад рекла је да је министру пренијела информације о броју корисника, правима која остварују у Центру, која се редовно исплаћују с обзиром су у трезорском систему пословања.

"Министар је обећао да ће у сарадњи са начелником извршити адаптацију зграде Центра или наћи неко рјешење око пресељења у другу зграду која има боље услове за рад, као и за кориснике услуга центра", изјавила је Ђурићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана