Шеранић: Опремање завода за трансфузију значајан корак у области трансплантације

Срна
Шеранић: Опремање завода за трансфузију значајан корак у области трансплантације

БАНЈАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да Министарство планира да кроз двије фазе оспособи Завод за трансфузијску медицину Српске како би могао радити испитивања генетског материјала матичних ћелија, те истакао да је то значајан корак у области трансплантације у Српској.

Шеранић је подсјетио да је Министарство здравља Српске потписало споразум са Министарством здравља Србије, који подразумијева сарадњу у области трансплантације и трансфузијске медицине.

“На основу тог споразума заводи за трансфузију Србије и Српске требали би да потпишу споразум о оперативној, конкретној, техничкој сарадњи по питању успостављања регистра донора матичних ћелија, да у овој првој фази обезбиједимо за грађане Српске да се они прикључе регистру донора матичних ћелија Србије како би имали могућност да донирају матичне ћелије али и да они грађани који имају потребу за трансплантацију матичних ћелија покушају да нађу сродне доноре”, рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да би сарадња са Србијом требала да обезбиједи грађанима Српске већу могућност да нађу сродног донора за трансплантацију матичних ћелија.

“Могућност проналаска сродног донора веже се и за етничко, односно географско, подручје. ЛЈуди исте етничке групе или истог географског подручја, имају већу могућност да нађу сродног донора”, рекао је Шеранић.

Он је подсјетио да је предсједник Републике Српске Милорад Додик прошле године покренуо акцију “С љубављу храбрим срцима” за оспособљавање ХЛА лабораторије у Српској.

Шеранић је додао да су предсједник Србије Александар Вучић, грађани Српске и Србије, тада донирали средства за ту намјену.

“Кроз ту активност прикупљено је више од 2,7 милиона КМ. Та активност подразумијева оспособљавање нашег Завода /за трансфузијску медицину/ да може да ради адекватна испитивања по питању генетског материјала оних који желе да донирају матичне ћелије или оних који ће у будућности имати потребу да примају матичне ћелије”, рекао је Шеранић.

Он је истакао да Министарство то оспособљавање Завода планира кроз више фаза од којих је прва набавка опреме из средстава прикупљених у акцији “С љубављу храбрим срцима”.

“Та набавка опреме према процјени износи око милион КМ. Друга фаза подразумијева набавку потрошног материјала и све додатне опреме која треба да би се успоставила лабораторија. То опет подразумијева расписивање јавног позива. Та фаза износи отприлике до милион и по КМ. Тако да бисмо се у оквиру постојећих средстава успјели уклопити да се набави и опрема и потрошни материјал”, нагласио је Шеранић.

Он је додао да, паралелно са тим, Завод за трансуфијску медицину Српске има обавезу да настави да едукује кадар за потребе ХЛА лабораторије.

“У ХЛА лабораторији се утврђује генетски састав сваког донора и примаоца матичне ћелије како би се утврдило поклапање”, објаснио је Шеранић.

Он је додао да ће ХЛА лабораторија радити и испитивања за трансплантацију свих органа.

“То је велики помак у области трансплантације за Републику Српску”, рекао је Шеранић.

Министар здравља захвалио је свима који учествују у процесу оспособљавања здравственог система Републике Српске по питању успостављања регистра донора матичних ћелија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана