Шеранић о унапређењу рада Специјалне болнице и Завода за форензичку психијатрију

Срна
Foto: СРНА

СОКОЛАЦ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је данас на Сокоцу са руководством Специјалне болнице за психијатрију и Завода за форензичку психијатрију и том приликом је наглашено да обје установе добро функционишу, те да им ресорно министарство пружа подршку у превазилажењу потешкоћа са којима се сусрећу у раду.

Шеранић је рекао Срни да је са директором Специјалне болнице за психијатрију Драганом Булајићем разговарао о начину рада са пацијентима и дугорочним плановима реконструкције ове болнице кроз пројекат на којем Министарство ради у сарадњи са Развојном банком савјета Европе и УНДП-ом.

Он је навео да је пројектом реконструкције, изградње и опремања објеката четири установе за збрињавање лица са менталним потешкоћама у Српској, који реализује Министарство здравља у социјалне заштите Републике Српске, планирана реконструкција и осавремењивање објеката ове болнице.

Шеранић је нагласио да је у протеклих десетак дана завршена сва тендерска и пројектна документација за објекте који треба да буду реконструисани, те да очекује став Владе Српске о том питању како би ресорна министарства ушла у преговоре о задуживању по том пројекту.

"Разговарали смо и о едукацији кадра у овој установи, о унапређењу квалитета рада, прије свега медицинских техничара и плану специјализације и субспецијализација, те на који начин тај дио сегмента унаприједити", рекао је Шеранић.

Шеранић каже да је са директором Завода за форензичку психијатрију Бојаном Копривицом разговарао о функционисању ове установе која је од почетка године прешла на трезорски систем пословања и првим искуствима које у том погледу имају, као и примјени Закона о заштити менталног здравља и унапређењу услуга за пацијенте.

Он је поручио да ће Завод и даље имати пуну подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске у реализацији планова ка проширењу услуга и побољшању услова лијечења, а корак напријед у реформи области менталног здравља јесте и нови Закон о менталном здрављу и Стратегија развоја менталног здравља у Републици Српској.

Копривица је рекао да је у данашњим разговорима са Шеранићем приоритет дат преласку на трезорско пословање Завода за форензичку психијатрију, а разговарано је и о неким питања која треба рјешавати у овој години. У Заводу за форензичку психијатрију тренутно има 144 пацијента о којима брине 197 запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана