Шеранић: Нови објекат значајан за збрињавање онколошких болесника

Срна
Шеранић: Нови објекат значајан за збрињавање онколошких болесника

БАЊАЛУКА- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић указао је на константан раст броја пацијената обољелих од малигних болести и истакао значај изградње објекта у оквиру Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Српске намијењеног њиховом збрињавању у вриједности више од 50 милиона КМ.

Шеранић, који је данас посјетио мјесто изградње овог објекта, изразио је задовољство јер се увјерио да радови теку планираним током и истакао да ће на овај начин бити ријешен проблем збрињавања и смјештаја пацијената клиника онкологије, хематологије, као и пацијената за палијативну његу.

"У фази израде пројекта, осим стручних лица из архитектонско-грађевинске струке, учествовао је и низ љекара и медицинских сестара који су дали сугестије како би објекат био што потпунији и квалитетнији у ефикасном збрињавању пацијената", изјавио је Шеранић новинарима у Бањалуци. Он је истакао значај овог пројекта за цијелу Републику Српску јер ће то бити главни центар који ће координисати са свим другим онколошким одјељењима у болницима како би се употпунила стандардизација здравствене његе.

Шеранић је нагласио да Министарство константно ради на превентивним активностима како би у Српској било што мање пацијената са малигним обољењима. Када је ријеч о пројекту изградње гаража у оквиру УКЦ-а Српске, Шеранић је рекао да су за реализацију одобрена додатна средства од седам милиона КМ, јер је рађен нови гео-механички елаборат за тло.

Директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић изразио је задовољство јер руководство те здравствене установе, упркос кризним временима, нађе начина да ради, гради и развија здравствени систем Републике Српске. "Остављамо значајне резултате иза нас, као што ће бити и овај објекат који се гради, а који је намијењен за наше најтеже болеснике", рекао је Ђајић.

Он је захвалио ресорном министарству, Влади и руководству Републике Српске за подршку да овај пројекат буде реализован.

Објекат ће располагати са 360 кревета за дужи смјештај, и то Онкологија 190 лежаја, Хематологија 90 лежаја и 80 лежаја за палијативну његу пацијената који су у терминалној фази болести. У објекту је предвиђено 50 кревета за дневни смјештај пацијената, те по 25 за онколошке и 25 хематолошке пацијенте.

Нови објекат посједује сутерен, приземље плус четири спрата, бруто површине 11.474 метара квадратна, нето површине 9.754 метара квадратних. У сутерену је предвиђена дневна болница и пријемно-дијагностички блок Одјељења хематологије, а дио сутерена је намијењен за техничке просторије.

Сутерен објекта садржаваће терапијски блок дневне болнице, пратеће просторије за припрему и апликацију терапије, главни хол сутерена и пријемни хол терапијског дијела, дио намијењен за савјетовање и администрацију, централни дио са комуникацијама и сервисним просторијама, дио са амбулантама, љекарским собама и собама за интервенцију и техничку зону.

На нивоу сутерена формирана је топла веза са сјеверним крилом у Централном медицинском блоку. У приземљу је предвиђена дневна болница и пријемно-дијагностички блок Одјељења онкологије.

Приземље објекта садржи терапијски блок дневне болнице, пратеће просторије за припрему и апликацију терапије, главни хол приземља и пријемни хол терапијског дијела, дио намијењен за савјетовање и администрацију, централни дио са комуникацијама и сервисним просторијама, дио са амбулантама, љекарским собама и собама за интервенцију.

Спратови су предвиђени за смјештај пацијената, и то први спрат за пацијенте хематологије, други и трећи за пацијенте Одјељења онкологије, док је четврти спрат Одјељење палијативне његе са интензивном његом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана