Шеранић: Нови кампови за дјецу обољелу од малигних и ријетких болести

Срна
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је Срни да би ове године требало да буде реализован нови и иновативни програм, односно камп рехабилитације за дјецу обољелу од малигних и ријетких болести и дијабетеса.

"Они који болују од ових болести, нажалост, знају да није само ствар у лијечењу, већ и у једној социјалној и емоционалној подршци особама које болују, прије свега самој дјеци, али и њиховим родитељима", рекао је Шеранић и напоменуо да је још 2020. године планиран овај програм који због пандемије вируса корона није могао бити реализован.

Начелник Одјељења за породичну и дјечију заштиту у ресорном министарству Бранка Сладојевић рекла је Срни да су неки од циљева програма психосоцијално оснаживање дјеце и родитеља кроз едукацију и контакте са дјецом са истим и сличним здравственим проблемима, смањење учесталости броја хоспитализација, дужине боравака у болници, употребе лијекова и продужење мирних периода без погоршања симптома. "Циљеви су и педагошки рад са дјецом и породицама, физичко-рекреативне активности, здрави стилови живота и остало. Током кампа би била реализована интерактивна предавања, психосоцијалне и креативне радионице, индивидуални савјетодавни рад, кулурно-забавне и спортске активности", рекла је Сладојевићева. Она је додала да ће програм обухватити око 370 лица /дјеце и пратећих лица/ распоређених у седам смјена.

"Камп ће бити реализован у планинско-шумском или морском амбијенту, уз ангажовање медицинских радника одговарајућих специјализација који би одговорили на актуелне здравствене потребе дјеце", истакла је Сладојевићева. Директор Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске Недељко Јовић рекао је Срни да су средства за овај пројекат обезбијеђена, али да ће коначна финансијска конструкција бити позната након утврђивања свих детаља програма.

"План је да камп почне у септембру на задовољство свих наших корисника који ће учествовати", рекао је Јовић и додао да ће камп бити реализован на основу права из области дјечије заштите, на сличан начин као што се реализује и програм "Социјализација дјеце Републике Српске". Предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Дијана Берић истакла је вишеструк значај оваквог програма - од физичког и психичког оснаживања до социјалне компоненте.

Она је навела да је након процеса лијечења хемиотерапијом важно организам рехабилитовати на чистом и свјежем ваздуху, са високом концентрацијом кисеоника. "Са друге стране, дјеца су заједно у једној природној средини и друже се, можда чак иста дјеца која су раније заједно била у болници и примала тешке терапије", рекла је Берићева и напоменула да и Удружење "Искра" од 2015. године реализује рехабилитационе кампове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана