Шеранић: Нема пријављених случајева мајмунских богиња

Срна
Шеранић: Нема пријављених случајева мајмунских богиња

БАЊАЛУКА - У Републици Српској нема ниједан потврђен случај појаве мајмунских богиња, а ситуација се прати како би се могло реаговати у складу са пристиглим информацијама, изјавио је данас министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Шеранић је рекао да нема ни случај сумње да је нека од здравствених институција обавијестила Институт за јавно здравство Српске о овом питању.

Он је напоменуо да је у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести Институт већ направио процјену ризика када је ријеч о појави мајмунских богиња у Српској.

"Ту су јасне процедуре у погледу дијагностификовања, али и пријаве могућег, вјероватног или потврђеног случаја тако да капацитети са тог аспекта постоје", рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци.

Он је додао и да Институт прати цјелокупну ситуацију, те је здравственим установама у Српској послао упутство када је ријеч о појави мајмунских богиња како би се надзор подигао на виши ниво.

Мајмунске богиње су ријетко вирусно обољење слично овчијим богињама. Симптоми су грозница, главобоља и осип на кожи.

Мајмунске богиње су зооноза, која се шири између животиња и људи. Потиче од животиња попут глодара и примата и јавља се у удаљеним дијеловима централне и западне Африке.

Према подацима Свјетске здравствене организације, до 8. јуна пријављено је 1.285 лабораторијски потврђених случајева мајмунских богиња у 28 неендемских земаља, од којих су највише погођене Њемачка, Шпанија, Велика Британија и Канада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана