Шеранић: Легитимни захтјеви Синдиката, размотрити могућност измјена закона

Срна
Шеранић: Легитимни захтјеви Синдиката, размотрити могућност измјена закона

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да су легитимини захтјеви Синдиката здравства и социјалне заштите да се за 10 одсто повећа цијена рада за запослене у овој области и да је договорено да се озбиљније приступи рјешавању овог питања.

-Договорили смо се да уђемо у озбиљније разговоре када је ријеч о Закону о платама.

Потребно је са Активом директора омова здравља и болница и Синдикатом размотрити могућности измјена и допуна постојећег закона - рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци након сједнице Републичког одбора Синдиката здравства и социјалне заштите.

Појаснио је да буџетом није предвиђено повећање плата у области здравства, али да су њихови захтјеви о повећању плата од 10 одсто легитимни, што захтијева средства већа од 50 милиона КМ на годишњем нивоу.

Према његовим ријечима, неопходно је одређене ствари усагласити са Законом о раду, које се односе и на прековремени рад, те питања која су рјешавана кроз посебан колективни уговор.

Шеранић је појаснио да је систем у области социјалне заштите подијељен, односно да су плате радницима који раде у центрима за социјални рад регулисане посебним колективним уговорором и да се те плате исплаћују из буџета јединица локалних самоуправа.

Према његовим ријечима, ова проблематика би требало да се рјешава у наредном периоду како би и ови радници били дио системских повећања из републичког буџета.

Секретар Синдиката здравства и социјалне заштите Зоран Милутиновић рекао је да неће одустати од легитимних начина борбе како би њихови захтјеви били испуњени.

Он је навео да траже и враћање топлог оброка и регреса, односно издвајање са постојећих коефицијената, те додао да треба ријешити и питање компензационих сати, јер радници који су распоређени у ноћне смјене не могу искористити нарађене дане.

Члан Републичког одбора Синдиката здравства и социјалне заштите Гордана Ромовић захвалила је министру здравља што је присуствовао данашњој сједници и изразила наду да ће заједнички наћи конкретна рјешења.

-Желимо да одговарамо на своје задатке, али и да нас не забораве када је ријеч о накнадама и платама - рекла је Ромовићева.

Из Синдиката здравства и социјалне заштите Српске подсјетили су да је у области здравственог система запослено 15.500 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана