Шеранић: Фокус на унапређењу услуга на заштити менталног здравља

Срна
Шеранић: Фокус на унапређењу услуга на заштити менталног здравља

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је у Астани да је фокус активности ресорног министарства и на промоцији реформе, а посебно унапређења услуга у области заштите менталног здравља у заједници у постконфликтним окружењима.

"Посебна пажња посвећена је менталном здрављу здравствених радника нарочито послије пандемије ковида 19", нагласио је Шеранић који учествује на 73. засједању Регионалног комитета Свјетске здравствене организације за Европу које се одржава до 26. октобра у Астани гдје се обратио учесницима у име Здравствене мреже југоисточне Европе, којом тренутно предсједава БиХ.

Он је нагласио да су се земље Здравствене мреже југоисточне Европе документом "Здравствени радници у Европи - вријеме за акцију" Свјетске здравствене организације, представљеном на засједању Регионалног комитета у септембру 2022. године у Тел Авиву, обавезале да ће испунити задате приоритете.

"Здравствена мрежа Југоисточне Европе посебно је посвећена да пружи свој допринос оптимизацијом учинка радне снаге у здравству и тежњом за стратешким улагањима у здравствену радну снагу", рекао је Шеранић.

На засједању учествују министри здравља и високе делегације из 53 земље чланице европског региона Свјетске здравствене организације, гдје имају прилику да изнесу ставове о тренутној ситуацији по питању примарне здравствене заштите, здравствених радника, збрињавања хитних стања, као и изазова које носе миграције становништва.

Свјетска здравствена организација ове године обиљежава 75 година постојања и 45 година од потписивања историјске Алма-Ата Декларације о примарној здравственој заштити. Током три дана засједања делегације разматрају и досадашња достигнућа Европског програма за рад – Удружена акција за боље здравство у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана