Шеранић: До сада ревакцинисано 268.000 грађана

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас у Бањалуци да није задовољан одзивом грађана на вакцинацију против вируса корона, истичући да је до сада обје дозе примило 268.000 грађана.

Шеранић је навео да је ресорно министарство, заједно са Институтом за јавно здравство, у посљедњих годину и по чинило све да грађане информише шта је вакцина и на који начин дјелује. "Видјећемо шта можемо да учинимо да то повећамо. Истраживања показују да лица која неће да се вакцинишу углавном не знају зашто то неће.

Кад људи не знају због чега неће да се вакцинишу ми не знамо како да дјелујемо на њих", рекао је новинарима Шеранић, који је данас у Институту вакцинисан бустер дозом "модернине" вакцине. Говорећи о епидемиолошкој ситуацији, Шеранић је нагласио да поново лагано расте број заражених, али да је добро да нема већег скока броја хоспитализованих.

"Улазимо у период акутних респираторних инфекција. Очекујемо да поред вируса корона и друге акутне респираторне инфекције буду у замаху у овом периоду, тако да је превентивно дјеловање веома важно", рекао је Шеранић. Шеранић је истакао да је управо бустер доза појачивач, који има за циљ да подигне ниво имуног одговора када истекне шест мјесеци од ревакцинације против вируса корона.

Он је додао да је вакцинација најбољи превентивни вид заштите од вируса и респираторних обољења. Шеранић је потврдио да у појединим земљама ЕУ постоји проблем са читањем кодова на потврдама о ревакцинацији грађана из БиХ, те да ће у наредним данима Република Српска потенцирати потписивање одређених споразума између институција у БиХ како би ово питање на што ефикаснији начин било ријешено.

Говорећи о недостаку лијека за лијечење епилепсије у Републици Српској, Шеранић је рекао да здравствене установе имају адекватну количину, али да је потребно да медикамент буде доступан и родитељима обољеле дјеце који би могли да дјелују код куће у случају епилептичних напада.

Шеранић је нагласио да ће Министарство у наредном периоду настојати да се ово питање дугорочно ријеши, односно да се сагледа шта је потребно да би се лијек припремао у апотекама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана