Шеранић: До краја године нови објекат предати радницима

СРНА
Шеранић: До краја године нови објекат предати радницима

ДОБОЈ, - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић очекује да ће у текућој години објекат нове Болнице "Свети апостол Лука", који је у изградњи, бити предат на кориштење здравственим радницима, на добробит грађана Добоја и регије.

Шеранић, који данас у Добоју посјетио градилиште нове болнице, рекао је новинарима да је задовољан због квалитета досадашњих радова и што су у овом граду испуњени сви аспекти развоја болничког сектора зацртани 2019. године.

"Испунили смо она три фокуса, прије свега мислим на развој ургентног блока, развој посебног поликлиничког дијела са тријажом дјеце и, наравно, стационарног дијела и оперативних сала интензивне његе коју овдје развијамо", навео је Шеранић.

Министар очекује да ће у наредних девет мјесеци бити испоручена и опрема и завршени радови на објекту, изразивши задовољство због динамике с обзиром на околности са пандемијом вируса корона током 2020. и 2021. године, те отежано кретање, набавку и испоруку робе на глобалном нивоу.

Он је пројекат изградње болнице оцијенио као одличан тимски рад локалне управе, руководства добојске болнице, ресорног министарства, извођача радова кинеске компаније "Синофарм", уз подршку руководства Републике Српске и Амбасаде Кине у БиХ.

Замјеник директора Болнице Синиша Марић рекао је да су у току завршни радови и да очекује да ће до краја ове године Болница "Свети апостол Лука" радити у новом објекту.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић указао је на значај болнице за овај град и регију, којој гравитира више од 200.000 осигураника.

Јеринић је изразио задовољство што су политике предсједника Републике Српске Милорада Додика, премијера Српске Радована Вишковића и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић опредијелиле да дође до изградње модерног здравственог објекта болнице у Добоју.

У Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске 30. децембра потписан је анекс уговора са извођачем радова из Кине на пројекту пројектовања, изградње и опремања нове Болнице "Свети апостол Лука" Добој, којим је 30. септембар 2023. утврђен као рок за завршетак уговорних обавеза.

Анекс је потписан са извођачем "Кина Синофарм интернешнел корпорејшн и Шан Ши констракшн инвестмент груп".

Извођач радова је у наведени посао уведен 27. децембра 2019. године, са роком завршетка од 36 мјесеци од дана увођења, а предвиђена је изградња и опремање савремене здравствене установе, укупне бруто површине 28.078 метара квадратних, од чега је нето површина објекта 25.390 метара квадратних.

Сва одјељења и службе болнице су пројектовани у складу са европским нормама, при чему су задовољени сви захтјеви модерне болнице.

Нова болница пројектована је да дугорочно опслужује око 330.000 становника из добојске регије Републике Српске, федералног Зеничко-добојског и Тузланског кантона.

Располагаће са укупно 468 кревета, те медицинским специјалистичким службама попут главног операционог блока са четири операционе сале, ургентног са операционом салом, дијагностичког центра са више од 22 разних радиолошких и других дијагностичких процедура, дневну амбулантну/поликлиничку услугу са око 20 специјалистичких консултација, терапијску онколошку дневну болницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана