Шеранић: "Бања Врућица" успјешна у рехабилитацији ковид пацијената

Срна
Шеранић: "Бања Врућица" успјешна у рехабилитацији ковид пацијената

ТЕСЛИЋ - Традиционална манифестација "Дани Бање Врућице", која се овог викенда одржава у Бањи Врућици, код Теслића, окупила је више од 100 љекара специјалиста из Републике Српске и Федерације БиХ који ће говорити о лијечењу и рехабилитацији пацијената који су пребољели ковид 19.

Манифестацију је отворио министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, који је нагласио да Здравствено-туристички центар "Бања Врућица" заузима значајно мјесто за ово министарство будући да пружа и услуге кардиоваскуларне и физикалне рехабилитације пацијената, а однедавно и пулмолошку рехабилитацију ковид пацијената, гдје је показан успјех.

Шеранић је истакао да је Република Српска међу првим кренула у бањску рехабилитацију ковид пацијената након што је Фонд здравственог осигурања Српске препознао потребу грађана да се што прије опораве.

"Ковид 19 је мултисистемско упално обољење и оно што студије указују је да је потребно од три до шест мјесеци опоравка да би човјеков организам дошао у неко пријашње стање", изјавио је новинарима Шеранић.

Предсједник Удружења кардиолога Републике Српске Тамара Ковачевић Прерадовић рекла је да је ковид 19 специфичан по томе што изазива запаљење такозване овојнице крвних судова иако су превасходно захваћена плућа.

"Какве ће посљедице да буду зависи од тога да ли су ти људи претходно имали неке кардиоваскуларне болести, и сада са, нажалост, овим великим искуством у борби са овом инфекцијом, можемо рећи да јако зависи и од тога да ли су људи претходно вакцинисани или не", изјавила је Прерадовићева.

Она је истакла да вакцинација драстично мијења ток болести и да иза тога стоји као референтна установа Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци, посебно клинике за анестезију и интензивно лијечење, које збрињавају најтеже пацијенте.

"И управо посљедњих пола године најтежу клиничку слику имамо код невакцинисних људи", указала је Прерадовћева.

Предсједник Удружења доктора породичне медицине Републике Српске Драшко Купрешак рекао је да је, након акутне фазе и болничког лијечења ковида 19, неопходна и рехабилитација пацијената.

"Од индивидуалне тежине клиничке слике зависи и дужина те рехабилитације, али се заиста показало да се од бањског лијечења, посебно у бањи `Кардијал`, пацијенти врло брзо опораве", изјавио је Купрешак.

Директор "Бање Врућице" Јелена Богданић рекла је да су од новембра прошле године збринули око 1.700 пацијената који су прележали инфекцију вирусом корона, а који су осим запаљења плућа најчешће имали и многе придружене болести.

"Пацијенти који дођу након прележане короне имају много посљедица, некима се то манифестује у виду промјене расположења, појава депресије, опадање косе, смањеног капацитета плућа и мишићне снаге. Чак постоје и неуролошки дефицити, као што је одузетост екстремитета", навела је Богданићева.

Она је истакла да рехабилитација таквих пацијената захтијева добар тим кардиолога, пулмолога, неуролога, ендокринолога, као и физијатара.

Богданићева је рекла да је "Бања Врућица" остварила велики успјех у рехабилитацији захваљујући и подршци Владе Републике Српске да се таквим пацијентима омогући боравак у трајању од 28 дана или дуже.

"У свему томе користимо кинезитерапију као основну терапију, слану собу, шетње и постепено оптерећење", додала је Богданићева.

Извршни директор за операције и маркетинг "Бање Врућице" Александар Радошевић оцјењује да ће до краја године остварити око 180.000 ноћења, а да их је 2019. године било 240.000.

Он је навео да су прошле године евидентирали око 130.000 ноћења и навео да је уједно ријеч и о најлошијој години у историји пословања јер су у околностима вируса корона дошли у ситацију да након 75 година затворе сва четири објекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана