Селак: Козара је вјечна опомена и завјет

СРНА
Селак: Козара је вјечна опомена и завјет

БАЊАЛУКА - Предсједник Социјалистичке партије Српске /СПС/ Горан Селак поручио је да Козара представља једно од највећих стратишта српског народа и рану која ће заувијек подсјећати на страдања и жртве које су Срби поднијели борећи се против фашизма и усташтва.

Селак је подсјетио да је више од 68.000 цивила одведено у логоре смрти НДХ, а међу њима више од 23.000 дјеце. "Ово је мјесто гдје треба да говоримо тихо и бираним ријечима, око којег морамо да се окупљамо, да памтимо и да никад више не дозволимо да се оваква страдања понове", рекао је Селак на Мраковици, гдје је са делегацијом СПС-а присуствовао обиљежавању 80 година од Битке на Козари.

Он је напоменуо да је Козара вјечна опомена и вјечни завјет српском народу, да чува мир, слободу и своју Републику Српску, саопштено је из ове партије. "Овдје смо да прислужимо свијеће, да дамо помен страдалом народу Козаре и да положимо вијенац на споменик палим борцима.

Ово није мјесто за дневну политику, него за достојанствено обиљежавање страшног злочина над српским народом", поручио је Селак.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође. Симбол је страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, у којој је убијено 40.000 цивила, а 68.000 је заробљено и одведено у логоре, међу којима више од 23.000 дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана