Секретаријат ће наставити да помаже српске повратнике у Херцеговачко-неретванском кантону

Срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА - Републички секретаријат за расељена лица и миграције наставиће да помаже српским повратничким породицама у Херцеговачко-неретванском кантону како би им био олакшан останак и обезбијеђени једнаки услови живота са свим грађанима на овим просторима, рекао је данас вршилац дужности директора Секретаријата Давор Чордаш.

На данашњем састанку Чордаша и замјеника предсједника Градског вијећа у Мостару Велибора Миливојевића у Бањалуци договорена је даља сарадња и помоћ кроз редован програм рада који Секретаријат доноси сваке године, а који се финансира из буџета Републике Српске.

"Један од важних фактора повратка у пријератна мјеста становања је и улагање у инфраструктурне пројекте, вјерске објекте, друштвене домове, како бисмо тој категорији становништва обезбиједили одрживи повратак и останак прије свега", рекао је Чордаш. Миливојевић је рекао да постоји велика потреба за улагањем у српску заједницу у Мостару која највећу подршку и ослонац има у институцијама Републике Српске и Србије.

Он је изнио све проблеме са којима се сусрећу Срби повратници у Мостару и захвалио се на досадашњој помоћи и улагању у општине у Херцеговачко-неретванском кантону. Миливојевић је навео које су то приоритетне потребе и пројекти на којима треба радити како би им помогле институције Републике Српске и Херцеговачко-неретванског кантона, саопштено је из Секретаријата. Он је подсјетио да на подручју града Мостара, према посљедњем попису становништва, живи око 4.300 Срба.

Из Секретаријата су подсјетили да је крајем прошле године Чордаш са парохом столачким и дабарским Ратком Зупцем потписао споразум о финансирању изградње парохијског дома у Стоцу, за који је Влада Српске одобрила 50.000 КМ. Овај споразум је потписан у Друштвеном дому у мостарском насељу Ортијеш, чију је изградњу, такође, финансирала Република Српска. Чордаш је рекао да ће Влада Српске учествовати у овом пројекту до краја, односно, да ће се прећи на другу фазу радова који подразумијевају покривање објекта и унутрашње радове како би се дом што прије завршио, а Секретаријат ће обезбиједити потребна финансијска средства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана