Шековићи: Обавеза српског народа да очува сјећање на пале борце (ФОТО)

Срна
Foto: Срна

ШЕКОВИЋИ - Обавеза српског народа је да се сјећа бораца који су животе дали за Републику Српску, поручио је предсједник Борачке организације Српске Радан Остојић у Шековићима, гђе је присуствовао обиљежавању 31 године од формирања Другог одреда Шековићи, Специјалне бригаде полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Остојић је истакао да српски народ његује културу сјећања и одаје почаст погинулим борцима за све што су урадили за Републику Српску.

“Наша обавеза је да их се сјећамо - док их се сјећамо до тад ће живјети Српска. НЈихове заслуге су велике. Треба да културу сјећања преносимо на млађе генерације, које заслужују да живе у миру у слободној Републици Српској”, изјавио је Остојић Срни након полагања цвијећа на Споменик палим борцима и посјете спомен-соби у Шековићима.

Ратни командант Другог одреда Шековићи, Специјалне бригаде полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске Милош Ступар рекао је да се увијек почетком марта сјећају формирања Другог одреда, који је оставио велики траг у одбрани Републике Српске, Срба и њихове имовине.

“Велики број људи је дошао на обиљежавање. Док год памтимо наше погинуле живјеће идеја Републике Српске и Српска”, изјавио је Ступар.

Помоћник министра борачко-инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић подсјетио је да је у Шековићима 1993. године основан овај одред, који је кренуо на ратишта широм Републике Српске и бранио српски народ.

“О њиховој храбрости говори чињеница да су одликовани Медаљом Петра Мркоњића. Ево и данас кад видимо колико је људи на обиљежавању, то говори само за себе”, изјавио је Видаковић.

Слађана Башић Маријановић, којој је погинуо двадесеттрогодишњи брат Горан Башић, кроз сузе је рекла да и данас боли срце за његовим прерано угашеним животом.

Кроз Други одред Специјалне бригаде полиције Шековићи прошло је око 500 припадника, 20 их је погинуло, а 77 рањено.

Други одред одликован је 17. новембра 1995. Медаљом Петра Мркоњића.

Филм „Свако има свог јунака, кога више нема“ у част палим борцима

Филм „Свако има свог јунака, кога више нема“ аутора Љубише Милутиновића премијерно је данас приказан у Шековићима у знак одавања почасти за 20 палих јунака Другог одреда Шековићи, Специјалне бригаде полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске, али и свих хероја палих за слободу Српске.

„Овим филмом желимо да оставимо траг садашњим, али и будућим генерацијама о догађајима и јунацима из ратног периода 1992-1995. Јер, ако нећемо ми причати о том периоду, ко ће?“, упитао је Милутиновић, који је и бивши припадник Другог одреда Шековићи, Специјалне бригаде полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Милутиновић је изјавио да су у овом филму приказане кратке биографије 20 погинулих јунака Одреда, те изразио наду да ће филм бити инспирација да и друге јединице испричају приче о њиховим херојима.

„Јер, ако не запишемо или забиљежимо, као да нам се није ни десило“, упозорио је Милутиновић и свима у Републици Српској поручио да треба да воде рачуна о томе да сјећање на хероје никада не изблиједи.

Он је напоменуо да је обавеза чувати сјећање на саборце који су за одбрану Републике Српске дали највредније - животе.

Академију, поводом обиљежавања 31 године од формирања Другог одреда Шековићи, Специјалне бригаде полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске, отворио је предсједник Борачке организације Шековићи Милош Ступар.

Ступар је у обраћању рекао да су Срби дужни да се током цијеле године присјећају погинулих сабораца, да им одају почаст и прислужују свијеће.

Он је поручио да док живе Срби и бивши припадници овог одреда - живјеће и сјећање на оне које су животе дали за Републику Српску.

Свечаној академији у Дому културе у Шековићима присуствовали су представици МУП-а Српске, Министарства борачко-инвалидске заштите, предсједници више локалних борачких организација и друге званице.

Академији су претходили парастос у Цркви Покрова Пресвете Богородице, полагање цвијећа на Споменик палим борцима и у Спомен-соби.

Филм „Свако има свог јунака, кога више нема“ у 17.00 часова биће објављен на „Јутјуб“ каналу „Дебељача“.

Кроз Други одред Специјалне бригаде полиције Шековићи прошло је око 500 припадника, 20 их је погинуло, а 77 рањено.

Други одред одликован је 17. новембра 1995. Медаљом Петра Мркоњића. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана