Седам најчешћих питања о родном листу

ГС
Седам најчешћих питања о родном листу

БАЊАЛУКА - Највише тражен документ које издаје Градска управа Бањалука је родни лист, а како би се уштедјело вријеме грађанима, ова администрација је дала одговоре на седам најчешћих питања о родном листу.

Најчешће грађани питају шта је родни лист и зашто је битан? Који је рок важења родног листа? Како и гдје се може извадити родни лист? Коме се може издати родни лист и како се издаје? Може ли се родни лист користити у иностранству? Да ли се родни лист плаћа? Ко и како врши упис новорођене дјеце?

"Родни лист је назив који се најчешће употребљава за документ који се званично зове Извод из матичне књиге рођених (Извод из МКР). Извод из МКР је јавна исправа којом се доказују чињенице и подаци уписани у Матичној књизи рођених, и то су подаци о личном стању грађанина: подаци и чињенице који настају при рођењу, односно име, презиме, пол, датум, мјесто и час рођења, подаци о родитељима, држављанство, ЈМБ, а могу се навести и подаци о вјероисповјести, националности и слично, чињенице које утичу на лично стање, а дешавају се током живота, утврђивање очинства, старатељство, брак, промјена пола, имена и друго, и чињеница смрти", појаснили су из Градске управе, одговоривши на прво питање, те су додали да извод треба да садржи податке о личном стању грађанина до дана издавања извода.

"Родни лист извађен након 2010. године има неограничену доказну снагу, ако у међувремену није дошло до промјене чињеничног стања.

Одговорност за употребу извода који не садржи посљедње податке уписане у матичну књигу сноси лице које га стави у правни саобраћај", одговор је на друго питање.

Као одговор на треће питање истичу да родне листове издаје матичар у градској или општинској управи било којег града, или општине у РС, пишу Независне.

"У Бањалуци се родни листови могу извадити у згради Градске управе, у пријемној канцеларији сваким радним даном од осам до 20 часова, у Услужном центру Борик, Булевар Живојина Мишића 31, у исто вријеме, у Услужном центру Старчевица, Улица Јосифа Панчића четири, такође радним даном од осам до 16 часова, на шалтеру Градске управе у просторијама „ЦИПС“, Краља Петра И Карађорђевића пет, и у мјесним канцеларије на подручју града", истакли су они, те тако одговорили на треће питање, те су додали да се родни листови широм РС могу издавати искључиво лицима рођеним на територији Републике Српске и лицима чији су уписи из иностранства, као уписи наших држављана, извршени у матичним књигама надлежних матичних служби на територији РС, али не и лицима рођеним на простору Федерације БиХ, или Дистрикта Брчко.

Родни лист се, како кажу, не плаћа, било да се ради о његовој домаћој или међународној верзији. Издавање је бесплатно од 2021. године.

"Родни лист се издаје на захтјев особе на коју се подаци односе, а може се издати и особи која је опуномоћена, члану уже породице, усвојиоцу, стараоцу, а свим другим лицима у складу са одредбама Закона о заштити личних података. Да би био утврђен идентитет особе која тражи издавање родног листа, потребно је са собом имати неки од личних докумената", појаснили су они.

"За употребу у иностранству, за правни саобраћај у државама потписницама Бечке конвенције, родни лист, на захтјев странке, може бити издан на међународном обрасцу, а издаје се на истом мјесту као и остали. Међународни образац Извода из књиге рођених носи ознаку „А“, на више је језика и нема потребе за превођењем истог. Ови изводи имају доказну снагу у земљама потписницама Бечке конвенције", казали су они, те додали да постоји одређени број држава које су потпуно ослобођене од легализације исправа, а то су државе са којима постоје закључени билатерални уговори Србија, Хрватска, Црна Гора, Словеније, Македонија, Турска, Белгија и тако даље.

"У Бањалуци се „Апостилле“ овјера врши у Основном суду, гдје се предаје претходно извађен родни лист. За ову овјеру уплаћује се такса у износу од 20 КМ", објаснили суи з Градске управе

Као одговор на посљедње питање истакли су да дијете рођено у здравственој установи уписује се на основу Пријаве рођења.

"Пријава рођења попуњава се у здравственој установи, а  садржи медицинске, статистичке податке, податке о родитељима, изјаве родитеља о одређеном личном имену и држављанству дјетета, те изјаве да су сагласни да се дати подаци електронски обраде. Пријавни образац здравствена установа доставља матичној служби у папирној и електронској форми. Образац потписује овлаштено лице здравствене установе и родитељи. Након овога нема потребе да родитељи одлазе у матичну службу, јер је име дјетета већ одређено у болници, евидентирани су подаци о држављанству и подаци о родитељима. Родитељи кроз апликацију добијају обавјештење када је упис у матичне књиге завршен, у фази када је одређен и јединствени матични број", испричали су они , те додали да је долазак родитеља у матичну службу неопходан када Пријавни образац о рођењу дјетета у здравственој установи није попуњен свим релевантним подацима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана