Sberbank Europe AG потписала уговор о продаји својих банака у централној и источној Европи како би се фокусирала на остала кључна тржишта

Г.С.
Sberbank Europe AG потписала уговор о продаји својих банака у централној и источној Европи како би се фокусирала на остала кључна тржишта

Sberbank Europe AG је 3. новембра 2021. године потписала уговор са АИК Банком а.д. Београд, Горењска банка д.д. Крањ и Agri Europe Cyprus Limited, за продају својих банака у Босни и Херцеговини (Сбербанк БХ д.д. Сарајево и Сбербанк а.д. Бања Лука), Хрватској (Сбербанк д.д.), Мађарској (Sberbank Magyarország Zrt.), Србији (Сбербанк Србија а.д. Београд) и Словенији (Сбербанк банка д.д.), чија укупна актива је 7,3 милијарде евра, послују кроз 162 пословнице и пружају услуге за око 600 хиљада клијената (подаци из 2020. године).

Sberbank Europe AG одлучила је смањити своје присуство у централној и источној Европи како би се фокусирала на остала кључна тржишта и истражила нове пословне моделе. Sberbank CZ, а.s. из Чешке Републике остаје у власништву Sberbank Europe AG и наставља са својим садашњим пословним моделом.

Са становишта Sberbank Europe AG, након детаљне анализе и у поређењу са другим изводљивим опцијама, трансакција са АИК банком, Горењском банком и Agri Europe Cyprus Limited, показала се најатрактивнијом.

Купци имају широко распрострањено пословно присуство у региону као и јасну визију будућег развоја, која подржава даљи раст банака и осигурава да клијенти и даље добијају услуге високог квалитета.

Затварање трансакције подлијеже одобрењима домаћих и међународних регулатора, као и конкуренцијског вијећа, и очекује се да буде извршено током 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана