Савјет министара затражио помоћ сусједних и других земаља у гашењу пожара у БиХ

ГС
Савјет министара затражио помоћ сусједних и других земаља у гашењу пожара у БиХ

Савјет министара БиХ једногласно је на ванредној телефонској сједници донио Одлуку о допуни Одлуке о тражењу међународне помоћи за заштиту и спасавање у гашењу пожара, коју је предложило Министарство безбједности.

Допуном Одлуке затражена је међународна подршка у гашењу пожара у виду ватрогасних снага, средстава и летјелица за гашење пожара из земаља са којима БиХ има потписане споразуме и меморандуме о сарадњи у заштити и спасавању, те летјелица кроз процедуре Механизма за цивилну заштиту Европске уније.

- На овај начин Савјет министара БиХ допунио је прошлоседмичну одлуку којом је затражио од Републике Хрватске међународну помоћ у виду слања летјелица (канадера) са посадом ради помоћи у гашењу пожара у БиХ - наведено је у саопштењу Савјета министара БиХ.

Тражење шире међународне подршке у гашењу пожара у БиХ из земље и ваздуха услиједило је након ескалације пожара у БиХ, нарочито на подручју општине Посушје - Национални парк "Блидиње", те подручја Парка природе "Сутјеска".

Пожаре у БиХ из ваздуха гасе хеликоптери Оружаних снага БиХ, Хеликоптерски сервис Републике Српске и канадер Ратног ваздухопловства Републике Хрватске.

Одлука о допуни Одлуке о тражењу међународне помоћи за заштиту и спасавање у гашењу пожара биће објављена у "Службеном гласнику БиХ", а важиће док траје опасност од пожара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана