Савјет Европе се огласио о притисцима на Николу Морачу

ГС
Foto: Велибор Трипић

СТРАЗБУР - Савјет Европе се огласио на дијелу своје странице посвећеном правима медија о притисцима на новинара “Еуроблица” и “Српскаинфо” Николу Морачу, којем је полиција по налогу тужиоца одузела телефон када је одбио да открије извор за причу коју је објавио.

На страници ове организације јутрос је објављено да је полиција 24. фебруара испитивала новинара црне хронике Морачу због сумње на повреду тајности поступка, пише портал „Српскаинфо“.

– Претходног дана Морача је објавио текст на српском језику у медијима “Еуроблиц” и “Српскаинфо” наводећи да су локалне власти пропустиле да ухапсе осумњиченог у истрази о силовању 18-годишње дјевојке. Наредног дана полиција је такође испитивала Синишу Тркуљу и Бориса Лакића, главног уредника и уредника “Српскаинфо”, као и Небојшу Томашевића, новинара „Гласа Српске“ – наглашено је.

Савјет Европе наводи да је на скупу подршке, Морача изјавио да је навече 24. фебруара добио вијест да га је полиција тражила претходног дана у “Еуроблицу” и “Српскаинфо”.

– Новинар је одмах позвао адвоката и обојица су отишли у полицијску станицу у Бањалуци, гдје су га полицијски службеници и тужиоци подвргли испитивању које је трајало три сата о његовом писању и како је знао иницијале осумњиченог. Морача је одбио да открије своје изворе и да преда телефон, чак и када му је речено да ако не открије извор, да ће бити сматран свједоком према члану 337 Кривичног законика. Након тога су га прогласили осумњиченим и одузели су му телефон без судског налога – наводе.

Појашњено је да су Морача, Тркуља и Лакић и даље у статусу осумњиченика, и да би могли добити до годину затвора ако буду оптужени и осуђени за ово дјело.

Даље је наглашено да је Морача нагласио да је његова новинарска дужност да извјештава да надлежни тужиоци нису издали налог за хапшење осумњиченог у истрази о силовању, пишу Независне.

– Уредници “Еуроблица” и “Српскаинфо” су истрагу назвали отвореним притиском на Морачину редакцију и новинарску професију, и бранили су Морачин чланак. Рекли су да су вољни да га уклоне док траје истрага. Удружење “БХ Новинари” је осудило истрагу о наводној истрази о повреди тајности поступка – наводе у Савјету Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана