Савин: Породични љекар уз пацијента од рођења до смрти

СРНА
Foto: СРНА

БИЈЕЉИНА - Дан љекара породичне медицине је прилика више за указивање на важну улогу тог специјалисте, као некога ко човјека прати од рођења до треће животне доби и, такорећи, постаје дио породице, поручила је данас Гордана Савин, помоћник директора за медицинска питања у Дому здравља Бијељина.

"Породични љекар је неко чија се врата прво отварају и гдје се све и завршава", изјавила је Савинова новинарима у центру Бијељине, гдје је Дом здравља организовао превентивне прегледе грађана поводом 19. маја - Дана љекара породичне медицине.

Савинова, која је специјалиста породичне медицине, рекла је да грађанима данас мјере ниво шећера у крви и притисак, те праве кратку анамнезу о тегобама суграђана.

"У оквиру оваквих акција могуће је запазити упозоравајуће, ризичне факторе, након чега они бивају упућени код својих породичних љекара", навела је Савинова. Она је истакла да Дом здравља Бијељина има 55 тимова породичне медицине, напомињући да покривају и Пелагићево и Доњи Жабар.

Савинова је напоменула да породична медицина Дома здравља Бијељина функционише у новим објектима годинама и ти тимови су пацијентима доступни свакодневно. Међународна организација љекара породичне медицине је у мају 2010. године прогласила 19. мај као Свјетски дан љекара породичне медицине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана