Савез удружења пољопривредних произвођача: Нелогично укидање акциза на гориво које се користи у аутомобилима

Srna
Foto: gs

БАЊАЛУКА - Из Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске сматрају да је потпуно нелогично укидање акциза на гориво које се користи у аутомобилима, јер је то на неки начин луксузна роба у тој намјени.

"Чудимо се да је неко могао уопште разматрати такву одлуку прије одлуке о увођењу такозваног плавог дизела за пољопривреднике, а што пољопривредници из цијеле БиХ захтијевају више од деценије", наводи се у отвореном писму Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

Из Савеза оцјењују да је управо сада крајњи тренутак за увођење плавог дизела за пољопривредне произвођаче и истичу да би тако, у условима пада привредне активности, држава ипак задржала одређене приходе од промета горива.

"Убијеђени смо, а то су и прогнозе еминентних стручњака, да ће производња хране по конкурентним цијенама бити стратешки правац у наредних неколико година. Имајући у виду да се готово двије деценије радило на уништавању конкурентности домаће пољопривреде неограниченим увозом прије свега, неминовност потребе за плавим дизелом за пољопривреднике је више него очигледна", наводи се у отвореном писму Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске.  

У отвореном писму Савеза које је потписао предсједник Савеза Стојан Маринковић, истиче се да је енергетска криза код нас и у свијету довела до енормне цијене и несташице минералних ђубрива и дизел горива, те да ће ове године бити најскупља прољећна сјетва на овим просторима.

Из Савеза удружења пољопривредних произвоча Републике Српске напомињу да у укупним трошковима сјетве минерално ђубриво учествује са 50 до 55 одсто, а гориво са 15 до 17 одсто. /крај/бв/сђп

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана