Савез синдиката указао на потребу унапређења положаја радника у многим секторима

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Представници синдиката указали су данас на потребу да се унаприједи положај радника области трговине, угоститељства, пољопривреде и прехрамбене индустрије.

На конференцији за новинаре у Бањалуци су навели да је један од проблема несарадња послодаваца у преговорима око колективних уговора у складу за законима.

"Један од наших циљева је и нерадна недјеља, што је у одређеној мјери постигнуто у појединим општинама... Један од градова гдје се на том плану ништа није урадило јесте Бањалука, али позивамо све кључне људе општина и градова да недјељу прогласе нерадном", рекао је предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Српске Горан Савановић.

Он је позвао послодавце да повећају плате радницима у трговини, наводећи да се смањује њихов број.

Предсједник републичког Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Велимир Рудић рекао је да је производња у овој области знатно поскупила, чиме домаћи произвођачи постају мање конкурентни.

Он је истакао да се радна мјеста у пољопривреди и прехрамбеној индустрији морају сачувати у интересу Републике Српске и да су на том плану отворени за разговоре са послодавцима.

На конференцији је истакнуто да су радници запослени у области трговине, угоститељства, пољопривреде и прехрамбене индустрије послали захтјеве Унијо удружења послодаваца Републике Српске са циљем да се повећају плате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана