Савез синдиката Републике Српске обиљежио 30 година рада

ГС
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА - Савез синдиката Републике Српске обиљежио је 30 година рада.

У организацији дјелује 15 гранских синдиката и има више од 100.000 чланова. Три деценије постојања обиљежене су у Банском двору, у Бањалуци.

- Савез синдиката растао је заједно са Републиком Српском, али је увијек остао да штити права и интересе радника - изјавила је његова предсједница Ранка Мишић.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да је Савез синдиката са институцијама Српске рјешавао проблеме радника и да је овај савез за 30 година постојања дијелио судбину Републике Српске.

- Честитам овај велики и значајни јубилеј Савезу синдиката Републике Српске. Захвална сам предсједнику Синдиката Ранки Мишић и свим људима који су давали допринос у остваривању бољег социјалног дијалога са институцијама Републике Српске и социјалним партнерима - рекла је Цвијановић на обиљежавању 30 година Савеза синдиката Републике Српске.

Она је истакла да је било много изазовних и тешких тренутака, а Савез синдиката је дијелио судбину Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је Савез синдиката дао пуни допринос у остваривању права радника, преноси РТРС.

- Честитам овај значајан јубилеј Савезу синдиката Републике Српске - рекао је Чубриловић на обиљежавању 30 година Савеза синдиката Републике Српске.

Истакао је да је урађено шта се могло у остваривању права радника у Републици Српској и да се нада да ће Синдикат у сарадњи са социјалним партнерима наставити са преданим радом.

Осим руководства и чланова Савеза синдиката, свечаној академији у Културном центру "Бански двор" присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић, министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић и остали званице

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас у Бањалуци да су боље плате радницима један од великих изазова који предстоји и који ће бити урађен.
Цвијановићева је изразила задовољство што су у Српској повећане плате, те додала да увијек треба радити на томе да буду више.

"Задовољна сам оним што показује Република Српска, а то је да у свакој кризи брзо реагује, интервенише, доноси брзо рјешења која су отворена за даље разговоре и са синдикатом и послодавцима", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да није наивна прича о систему уређења плата, односно да је ријеч о великом задатку иза којег стоји већа сигурност, уређенији и праведнији систем.

"Имамо много посла пред нама и мислим да ћемо то урадити", рекла је Цвијановићева обраћајући се на свечаној академији поводом 30 година рада Савеза синдиката Републике Српске.

Она је навела да борбу синдиката никада није посматрала изолованом, нити оно што ради Влада или послодавци, те да су увијек знали да морају се договарати и преговарати и да су из тог доброг партнерства излазила добра рјешења.

Цвијановићева је напоменула да је на различитим позицијама протеклих година имала интензивну комуникацију са синдикатом с циљем да Република Српска данас буде боље и развијеније друштво.

Она је додала да и у тренуцима када се социјални партнери нису разумјели, када су вођени тешки разговори и преговори – имали су исти циљ, који је увијек постигнут.

"Сјећате се медијских натписа о томе колико касне плате, да се не исплаћују, да се пензије исплаћују дјелимично, да су мале, да имамо неисплаћене порезе и доприносе - све је то захтијевало активизам синдиката, посвећеност Владе Републике Српске да се бави тим питањима и то ништа не би могло да се деси да нисмо имали и послодавце који су дали свој допринос", нагласила је Цвијановићева.

Предсједник Српске је честитала Савезу синдиката 30 година успјешног рада и захвалила синдикату што је био иницијатор многих добрих законских рјешења и указивања на оно што је потребно мијењати.

Свечаној академији у Културном центру "Бански двор" присуствовали су и предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић и остале званице.

Савез синдиката основан је 1992. године и представља једину већинску репрезентативну синдикалну организацију.

Организован је у 15 гранских синдиката - пет синдиката буџетских и фондовских корисника и 10 гранских синдиката који заступају запослене у привреди.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић поручила је да је протеклих година много урађено на побољшању радничких права, али да то треба наставити да би раднике задржали у Републици Српској.
"Добро плаћен радник је сигуран добитак за послодавца, није трошак", рекла је Мишићева на свечаној академији у Бањалуци поводом 30 година рада Савеза синдиката Српске.

Она је додала да очекује да социјални партнери већ сљедеће седмице разговарају о новом износу најниже плате, те поручила да у наредном периоду предстоји посао системског уређења плата на начин да буде правичнији.

"Синдикат је једна од три карике у социјалном дијалогу и то она која нема политичку моћ, капитал, али има оно најважније - људе", нагласила је Мишићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић каже да је радник данас у много бољем

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана