Савез самосталних синдиката БиХ: Гаси се ArcelorMitall Zenica

Фена
Foto: принтскрин

ЗЕНИЦА - Савез самосталних синдиката БиХ обавијештен је од ArcelorMitall Zenicaда је Електропривреда БиХ ову фирму обавијестила да јој од 1. марта 2022. године више неће испоручивати електричну енергију.

 

"Разлог овог неразумног и неприхватљивог потеза је неприхватање  рекеташких услова које намеће ово јавно предузеће, а на шта СССБиХ упозорава још од прошле године. Понуђеним уговором о резревном снабдијевању за прва два мјесеца ове годин је цијена електичне енергије повећана за више од 400 посто" саопштено је из СССБиХ.

Из Синдиката наводе да прекид снабдијевањем електричне енергије фабрици која годишње троши више од пола милиона мегавата струје и има погоне попут Коксаре, Високе пећи, као и Топлане која осигурава гријање Зенице, значи дословно њену смрт.

"То би без посла оставило не само 3.200 радника који раде у АрцелорМитталу у Зеници, него и 800 радника АрцелорМиттала у Приједору, уз несагледиве посљедице по пословање Жељезаница Федерације ФБиХ и РС, као и 600 фирми које сарађују директно са АрцелорМитталом. То је укупно 12 000 радника", наводе из Савеза самосталних синдиката БиХ.

Додају да ако се то помножи са три или четири члана породице, из Синдиката наводе да су стварне размјере овог економског, привредног и друштвеног прогрома јасне.

"Да ствар буде гора, струју која је била намијењена АрцелорМитталу, Електропривреда  БиХ је према нашим сазнањима продала на инострано тржиште. Иако смо у овој држави навикнути на апсурде које гледамо сваки дан, тешко је повјеровати да је глад за краткорочним екстра профитом преча од најважнијег индустријског ланца у овој држави, у којем радници крваво зарађају свој хљеб. По ко зна који пут о њиховим судбинама одлучују краваташи, који имају и десет пута већа примања и који никад у животу нису упрљали руке послом. Тачно је да је струја роба као и свака друга, али та струја се производи од наших ресурса. Ако ћемо се поредити са Западом, онда ћемо се поредити и с плаћама њихових радника", наводи се у саопштењу.

СССБиХ захтијева од Владе Федерације, ресорног Министарства, а посебно од Електропривреде БиХ да се уздрже од ових сулудих намјера и да за 2022. годину испоштују измијењени Закон о електричној енергији којим је раст цијене струје ограничен на максимално 20 одсто.

"Кола ће се у коначници, како то увијек бива, сломити преко леђа радника!. У супротном, 1. март-Дан независности ове државе, коју су бранили и одбранили  радници реалног и металског  сектора, бит ће обиљежен испред Владе Федерације и Електропривреде БиХ протестима какве ова држава није видјела и који сигурно неће престати док се овај проблем не ријеши", саопштено је из СССБиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана