Савез извиђача Србије у Белом двору обиљежио 111 година од оснивања

Срна
Савез извиђача Србије у Белом двору обиљежио 111 година од оснивања

БЕОГРАД - Савез извиђача Србије организовао је данас у Белом двору свечаност поводом 111 година од оснивања извиђачког покрета у Србији, чији је први покровитељ била краљевска породица Карађорђевић.

Догађају су присуствовали чланови, пријатељи и симпатизери Савеза извиђача, а извиђачи су извели своје традиционално постројавање у част јубилеја, саопштено је из Канцеларија престолонасљедника Александра Карађорђевића.

Због обавеза у иностранству, престолонасљедник Александар није могао лично да поздрави госте у дому своје породице, али је на свечаности прочитано његово писмо, у којем је истакнуто да је рад и залагање чланова Савеза извиђача Србије од великог значаја за ову земљу и цијели свет.

-Тако је било у прошлости, када су моји преци препознали вредност вашег покрета у време његовог настанка у нашој земљи, тако је и данас, а остаће од великог значаја и у будућности. Ваша мисија је племенита: да допринесете образовању младих, да их помогнете и охрабрите да граде бољи свет у коме се људи остварују као појединци и имају конструктивну улогу у друштву - навео је престолонасљедник.

Он је истакао да је веома срећан што зна да у Савезу извиђача Србије раде изузетно одговоран посао - да науче дјецу како да постану бољи људи, који ће чувати природу и умјети да живе у складу са њом, знати да буду уједињени, да раде заједно, али и да његују и цијене свијет у коме живе и да га чувају и чине бољим за генерације које долазе.

-Та мисија је била веома важна у прошлости, али је подједнако, а можда и још важнија данас, када се цео наш свет суочава са веома озбиљним еколошким проблемима, са глобалним загревањем и загађењем које угрожава нашу животну средину - додаје се у писму.

Александар Карађорђевић указао је да учећи дјецу како да буду добри и продуктивни чланови друштва, фокусирајући се на пуни интелектуални, друштвени, емоционални, физички и духовни развој деце и младих, Савез извиђача доприноси да будућност Србије буде боља и сигурнија.

Престолонасљедник је поручио младим извиђачима да и даље буду добри и вриједни припадници српског народа, да наставе да доприносе Србији и да буду достојни насљедници оних који су основали овај савез.

Савез извиђача Србије је национално удружење основано 1911. године, које окупља више од 3.000 чланова, углавном дјеце и омладине, са територије цијеле Србије, организованих у 57 мјесних огранака и савеза извиђача. Савез извиђача Србије се бави остваривањем циљева у области неформалног образовања и васпитања дјеце и омладине и члан је и један од оснивача Свјетског извиђачког покрета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана