Састанак СНСД-а , ХДЗ-а и Тројке у уторак

Srna
Foto: Pixsell

МОСТАР - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић најавио је за почетак наредне седмице састанак лидера странака које учествују у власти на нивоу БиХ.

Човић је рекао данас новинарима у Мостару да покушавају усагласити термине да би заједно више пута сјели да омогуће да Савјет министара БиХ може нормално функцинисати и доносити одлуке за које су најављивали да ће то бити учињено овог мјесеца.

Он је додао да се то односи на законе из области права и сукоба интереса, о Високом судском и тужилачком савјету, да то уђе у процедуру будући да је за понедјељак, 24. јула, заказана сједница Представничком дома парламента БиХ, а за уторак Дом народа.

"Можда ће бити и једна ванредна сједница", рекао је Човић послије сједнице Предсједништва ХДЗ-а БиХ.

Човић је нагласио да је циљ направити продуктивност, те именовати и министра финансија, те изразио увјерење да ће заједнички састанак лидера почетком сљедеће седмице дати врло прецизан одговор на сва питања.

"Желимо да с октобром завршимо главнину ствари пакета од 31 активности које смо договарали с европским комесаром Оливером Вархељијем, а с друге стране, ту ће бити и Изборни закон, Уставни суд, односно оне озбиљне ствари којима се морамо свакодневно бавити", појаснио је Човић.

Његов приједлог ће, каже, бити да свакодневна комуникација с предсједницима странака које чине овај пакет, то су ХДЗ, СНСД, СДП, НиП и Наша странка, да осигуравају проточност и у законодавној, а посебно у извршној власти.

"Слично ће бити и на нивоу Федерације БиХ", нагласио је Човић, који сматра да неће бити лагано, али је напоменуо да ће састанци паралелно бити одржани и с представницима европске и америчке администрације.

Човић је рекао данас новинарима у Мостару да ће предстојећи састанци бити одржавани у институцијама БиХ, те да ће ХДЗ БиХ бити домаћин првог састанка.

"Чини ми се да имамо довољно енергије да искористимо ово вријеме испред себе, да се извучемо из кризе у коју умало нисмо упали. Мислим да се то може урадити, биће различитих изазова, јер нису са сцене отишли сви, рекао бих, они који мисле продубити ову кризу, без обзира ко су они", истакао је Човић.

Он је додао да се мора стабилзовати и правни и безбједносни оквир, да нико више не звецка оружјем, нагласивши да се сваки проблем може ријешити политичким договором.

Човић је рекао да је предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто проактивним дјеловањем придобила партнере из ЕУ с којима је разговарала и да је то једини пут да се стабилизује БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана