Сарајево није међу најзагађенијим градовима на свијету - ИСПРАВЉЕНО

ГС
Сарајево није међу најзагађенијим градовима на свијету - ИСПРАВЉЕНО

САРАЈЕВО - Сарајево се није нашло на врху листе најзагађенијих градова на свијету као што је то било написано раније у овом тексту, а који с позивао на податке портала АирЦисуал, који прикупља податке с мјерних станица широм свијета.

Након, анализе Раскринкавања је утврђено да су подаци о загађености градова узимани са веб странице ИQАир, што је страница швајцарске компаније која се бави производњом и продајом технологије везане за квалитет ваздуха.

Како јављају федерални медији, густа магла се спустила на улице Сарајева.

-Магла се током цијелог дана задржала на подручју Сарајева, као и долином ријека Босне и Лашве. У подручјима са маглом коловоз је мокар и мјестимично клизав. Апелујемо на возаче да возе максимално опрезно и да обавезно држе одстојање између возила. На пут не крећите без зимске опреме - наводе из БИХАМК-а.

НАПОМЕНА

У првобитној верзији текста је било написано “ Сарајево се данас поново нашло на врху љествице најзагађенијих градова на свијету - показују подаци портала АирВисуал, који прикупља податке с мјерних станица широм свијета.што је анализом Раскринкавања оцијењено као манипулисање чињеницама.

Анализом је утврђено да су подаци о загађености градова узимани са веб странице IQAir, што је страница швајцарске компаније која се бави производњом и продајом технологије везане за квалитет ваздуха. Међутим, како пише изнад саме листе, на њој су само велики градови, односно регионални или државни центри.

Изнад Сарајева, на свјетској мапи најзагађенијих градова једино је индијски Лахоре, са индексом 253, писало је у тексту прије анализе Раскринкавања, али на страници напомињу да је листа састављена од великих градова и садржи један или два велиак града по држави, с циљен да пружи глобални конкекст о квалитети зрака у тим градовима, те да је важно разумјети да листа не укључује све градове свијета.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана