Сарајево јутрос није био најзагађенији на свијету – ИСПРАВЉЕНО

ГС
Сарајево јутрос није био најзагађенији на свијету – ИСПРАВЉЕНО

Упркос чињеници да је ваздух у Сарајеву заиста лош, гледајући годишњу средњу вриједност загађења у свијету, Сарајево није ни близу врху листе најзагађенијих градова на свијету.

Глас Српске је пренио информацију портала Klix.ba да је, трећи дан заредом Сарајево, један од градова с највећим степеном загађења ваздуха на свијету, пренијевши податке с портала IQ Air.

Након, анализе Раскринкавања је утврђено да су подаци о загађености градова узимани са веб странице ИQАир, што је страница швајцарске компаније која се бави производњом и продајом технологије везане за квалитет ваздуха.

Грађанима се препоручује да што мање времена проводе на отвореном те да се на улици покушају заштитити одговарајућим респираторним маскама.

НАПОМЕНА

У првобитној верзији текста у првом пасосу је било написано “Индекс квалитета ваздуха у Сарајеву јутрос износи 350 и грађани поново удишу најзагађенији ваздух од свих градова на свијету. То говоре подаци са сервиса IQAir који прикупља све информaције са мјерних станица. Јутрос у 06:30 сати вриједност загађених честица су досегле просјечну вриједност од 350 што чини ваздух опасним.” што је анализом Раскринкавања оцијењено као манипулисање чињеницама. Такође је избрисан дио текста у којем се појединачно наводе поједине вриједности из IQAir табеле.

Анализом је утврђено да су подаци о загађености градова узимани са веб странице ИQAir, што је страница швајцарске компаније која се бави производњом и продајом технологије везане за квалитет ваздуха. Међутим, како пише изнад саме листе, на њој су само велики градови, односно регионални или државни центри.

Изнад Сарајева, на свјетској мапи најзагађенијих градова једино је индијски Лахоре, са индексом 253, писало је у тексту прије анализе Раскринкавања, али на страници напомињу да је листа састављена од великих градова и садржи један или два велиак града по држави, с циљен да пружи глобални конкекст о квалитети зрака у тим градовима, те да је важно разумјети да листа не укључује све градове свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана