Сарадњa универзитета из Српске и Кине:  Размјена студената и научни скупови приоритет

Анита Јанковић Речевић
Сарадњa универзитета из Српске и Кине:  Размјена студената и научни скупови приоритет

БАЊАЛУКA/ ЛАНЂОУ - Два јавна универзитета из Српске потписали су Споразум о сарадњи са Сјеверозападним образовним универзитетом (Northwest Normal University) из кинеске провинције Гансу и то на период од пет година, а будућа сарадња огледаће се, између осталог, у размјени академског особља и студената, те заједничкој организацији научних догађаја.

Универзитет у Источном Сарајеву и Универзитет у Бањалуци споразум су потписали у кинеском граду Ланђоу, посредством Амбасаде БиХ у Народној Републици Кини.

Званичној церемонија потписивања присуствoвали су предсједник кинеског универзитета Ванг Ђанрена, амбасадор БиХ у Кини Синиша Берјан, секретар универзитета из Комунистичке партије Кине, два потпредсједника кинеског универзитета, и других представника ове високошколске образовне институције.

-  Осим размјене  академског особља и студената, те заједничке организација научних догађаја, споразум превиђа и учешће у пројектима од обостраног интереса, а планиране су и међусобне посјете до краја године, са посебним фокусом на сарадњу између катедри за кинески језик и културу, историју и математику – рекао је Берјан.

Додао је да је  Сјеверозападни образовни универзитет основан давне 1902. године, налази се на листи прве класе универзитета у Кини.

Ова изузетно респектабилна установа у свом саставу има 27 факултета различитих области и око 40.000 студената. Кроз партнерство са универзитетима широм свијета основали су неколико Конфучијевих института који промовишу међународну сарадњу и културну размјену. Овај универзитет, према свјетској листи најбољих универзитетa „Times Higher Education“ спада у 800 најбољих у свијету – казао је Берјан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана