Сарадња општина Соколац и Пожега у области туризма

Срна
Сарадња општина Соколац и Пожега у области туризма

СОКОЛАЦ - Представници општина Соколац и Пожега договорили су заједнички наступ у пројекту у области туризма вриједности око 350.000 евра, у оквиру прекограничне сарадње општина/градова БиХ, Републике Српске и Србије.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је Срни да је током јучерашње посјете општини Пожега договорено потписивање споразума о сарадњи и заједнички наступ у пројекту у области туризма.

"Опредјелили смо се да заједнички наступимо у области туризма у оквиру пројекта вриједности око 350.000 евра, с тим што општине учестују са око 20 одсто од укупних средстава", рекао је Бјелица. Он је навео да ће Соколац највјероватније кандидовати пројекат уређења пјешачких стаза на подручју Парка шуме "Талине".

Бјелица је изразио задовољство што је Пожега прихватила сарадњу са општином Соколац, јер ова локална заједница у Србији има велике потенцијале у области пољопривреде, развијену металну, текстилну и индустрију грађевинског материјал. Он каже да је са предсједником општине Пожега Ђорђом Никитовићем разговарао и о другим видовима сарадње, посебно о промоцији националног модела дуалног образовања и школовања квалитетног кадра за потребе привреде.

Бјелица навео да ће општина Соколац, уз помоћ привреде, финансијски подржати заинтересована лица која желе да се преквалификују у занимања тражена на тржишту рада, као што су, механичари, бравари, керамичари, монтери централног гријања, електричари и остали радници у грађевини, чиме ће бити омогућено брже и квалитетније запошљавање.

Он каже да је са предсједником општине Пожега разговарао и о сарадњи у пољопривреди, посебно у области мљекарства и ратарства, те о искуствима у оснивању индустријске зоне, која је у тој општини у Србији веома добро организована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана