Саобраћај се одвија по сувим и влажним коловозима

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА - На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ (ФБиХ) саобраћај се јутрос одвија редовно, по сувим и мјестимично влажним коловозима.

Из Ауто-мото савеза (АМС) скрећу пажњу на могуће одроне на дионицама у усјецима, а на путевима на којима се изводе санациони радови, обавезно је поштовање привремене сигнализације која регулише саобраћај.

Због радова на магистралном путу Градишка - Нова Топола - Клашнице, изградње три кружна тока на дионици Клашнице један - Нова Топола и кружне раскрснице на споју магистралних путева Градишка - Нова Топола и Чатрња - Градишка измијењен је режим саобраћаја.

Због радова на дионици магистралног пута Козарска Дубица - Приједор у Улици краља Александра у Приједору, саобраћај се одвија успорено, једном траком.

На дионицама магистралних путева Хан Пијесак један - Хан Пијесак два и Хан Пијесак два - Соколац у току су радови, те је потребно прилагодити брзину кретања возила и обратити пажњу на привремену саобраћајну сигнализацију.

Због санационих радова измијењено је одвијање саобраћаја на магистралном путу Јоховац - Руданка - Добој, и на дионици регионалног пута Разбој - Руданка. Радови се изводе на споју магистралног и регионалног путног праваца у насељеном мјесту Руданака.

Због радова измијењено је одвијање саобраћаја на магистралном путу на дионици Власеница-Хан Пијесак један.

За вријеме реконструкције магистралног пута, дионица Брод на Дрини /Фоча/ - Хум /Шћепан Поље/, измијењен је режим у одвијању саобраћаја до 31. децембра. На овој дионици због бројних одрона и опасности од клизишта, путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна саобраћај обустављен.

Саобраћај се одвија успорено на магистралном путу Градишка - Козарска Дубица, на улазу у Орахову, због активираног клизишта.

На магистралном путу Приједор - Козарац, ради укључивања и искључивања механизације ангажоване на изградњи ауто-пута Бањалука - Приједор, долазиће до измјене у одвијању саобраћаја до 31. децембра.

На надвожњаку на магистралном путу Клашнице два-Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају, забрањен је саобраћај за теретна возила масе више од 30 тона.

У току је изградња пјешачке и бициклистичке стазе, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја уз магистрални пут Рудице - Нови Град.

Због изградње дионице ауто-пута од петље Јоховац до Вукосавља, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на петљи Јоховац, као и због изградње бензинске станице на одмаралишту Лужани запад на ауто-путу Градишка - Бањалука.

Измјена режима саобраћаја је и на петљи Руданка због изградње дионице ауто-пута од моста Руданка до тунела Путниково брдо два.

Саобраћај је забрањен са сва возила на регионалном путу Стари Угљевик - Главичице, у рејону Старог Угљевика, због опасности од појаве клизишта, а за теретна возила између предузећа Рудинг, у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји.

Путничка возила се преусмјеравају преко локалног пута Модран - Угљевик Село, а теретна магистралним путем Суво Поље - Доња Трнова - Главичице - Мезграја. Наведена забрана саобраћаја не односи на возила "РиТЕ" Угљевик.

На регионалном путу Рача - Вршани измијењен је режим у одвијању саобраћаја, ради регулисања улаза и излаза возила градилишта, која су ангажована на изградњи дионице ауто-пута Рача-Бијељина.

Због санацији клизишта, до сутра је продужено Рјешење о обустави саобраћаја за сва возила на дионици регионалног пута Разбој - Станари - Руданка, а саобраћај се преусмјерава на алтернативне путне правце Разбој - Горња Вијака - Дервента - Добој и Разбој - Тедин Хан - Добој.

На дионици Фоча - Горажде у мјесту Филиповићи, на самој линији разграничења, због санакције клизишта, саобраћај се одвија једном саобраћајном траком, урађеном привременом заобилазницом у дужини 150 метара, уз постављену саобраћајну сигнализацију.

На регионалном путу Приједор три - граница Републике Српске/ФБиХ/Стара Ријека/ долазиће до измјене у режиму саобраћаја због преласка радних машина преко наведеног пута.

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне путне правце.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

Због оштећења моста у Мачковцу забрањено је одвијање саобраћаја за теретна моторна возила на регионалном путу Мачковац - Пипери.

На дионици регионалног пута Поље - Подновље, због пштећења коловоза, на снази је забрана за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона.

Прелаз вангабаритног терета кретаће се на граничним прелазима ФБиХ/РС Криж-Прњавор, улаз-ауто-пут-Бања Лука-Рамићи, ФБиХ/РС Ждребан-Модрича-Шешлије-Добој, РС/ФБиХ Каруше, ФБиХ/Станић Ријека-гранични прелаз Брод, ФБиХ/РС Станић Ријека-Костајница-ауто-пут-излаз Прњавор, Шамац гранични прелаз РС/ФБиХ Леденице, ФБиХ/РС Станић Ријека-улаз Костајница-ауто-пут-излаз Друговићи-Клашнице, ФБиХ/РС Врела-"ЕФТ" Рудник и "ТЕ" Станари, Градишка-ауто-пут-Маховљани-ауто-пут-Костајница, РС/ФБиХ Каруше, ФБиХ/РС Станић Ријека-улаз Костајница-ауто-пут-излаз Друговићи-Клашнице. Из АМС моле возаче да на наведеним дионицама возе опрезније и поштују упутства овлаштених лица из пратње.

На мосту Краља Александра у општини Рудо, на путном правцу Бродар-граница РС/РСР, Рудо, саобраћај је забрањен за моторна возила масе више од 10 тона, док се за путничка возила ограничава брзина кретања на 20 километара на час.

На магистралном путу Брод на Дрини-граница БиХ/Црна Гора /Шћепан Поље/, саобраћај је забрањен за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

До краја године обустављен је саобраћај за сва возила и пјешаке у Бањалуци у Улици пут српских бранилаца, у зони моста преко Широке Ријеке, због реконструкције моста преко Широке Ријеке–односно изградње новог моста. За вријеме трајања обуставе саобраћаја, теретни саобраћај ће бити преусмјерен на Брзи пут, Бањалука–Лакташи.

Због радова на реконструкцији магистралног пута, на улазу у Хаџића, од данас ће бити затварена једна траке, те ће се на овом локалитету саобраћај одвијати уз регулацију семафора. За улазак у Хаџиће користиће се алтернативни правци, у оба смјера.

У току су радови на магистралном путу у Сарајеву, транзит, од кружног тока у Храсном до скретања за Враца, због чега се сваким даном, осим недјеље, од 7.00 до 16.30 часова саобраћај одвијати успорено, једном траком.

Саобраћај ће се због радова током дана одвијати спорије на магистралним путевима Модрича-Градачац, Семизовац-Олово, Бугојно-Купрес, Витез-Невић Поље, Ливно-Каменско, Рипач-Дубовско, на улазу у Бугојно, из смјера Ростова, и Кладањ, из смјера Олова.

Због слијегања пута на улазу у Винац из смјера Доњег Вакуфа у функцији је једна трака, а брзина је ограничена на 20 километара на час.

На граничним прелазима у БиХ за сада нема дужих задржавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана