Самит енергетике: Посебан проблем слободно формирање цијене горива

Срна
Foto: срна

ТРЕБИЊЕ- Слободно формирање цијена горива представља посебан проблем у БиХ, која је зависна од увоза нафте и нафтних деривата, рекао је Милован Бајић, модератор завршеног панела о успостављању обавезних резерви нафте и нафтних деривата, који је одржан у Требињу у оквиру Самита енергетике.

Бајић је рекао новинарима прије панела да су цијене горива за кратко вријеме порасле више него дупло, те да су на овом панелу покушали да од колега из региона чују искуства, као и шта се може очекивати у будућности у смислу снабдијевања тржишта БиХ. Бајић, директор "Крајина петрола", навео је да је ситуацију у овој области додатно закомпликовала украјинска криза.

Весна Крстић из Сјеверне Македоније рекла је новинарима да у тој земљи нема кризе када је ријеч о снабјевености горивом, да га има довољно, али да су цијене превисоке.

"Цијене нафтних деривата зависе од берзанске цијене. У Сјеверној Македонији формирана је савјетодавна комисија која ће ускоро предложити мјере у смислу смањивања цијена уколико је могуће", рекла је Крстићева.

Закључци Самита енергетике планирани су за 16.00 часова када ће званично бити и завршен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана