Самарџија: Сложена истраживања подразумијевају ангажман стручног особља

Срна
Самарџија: Сложена истраживања подразумијевају ангажман стручног особља

САРАЈЕВО - Директор Агенције за форензичка испитивања и вјештачења БиХ Радиша Самарџија изјавио је Срни да је запошљавање стручног кадра неопходно како би се створили услови за реализацију пројекта вриједног 150.000 КМ који се односи на расвјетљавање субине несталих из посљедњег рата.

Ова агенција је задужена да, у сарадњи са Министарством безбједности у Савјету министара и Међународном комисијом за нестала лица, предузме потребне кораке с циљем реализације пројекта "Наставак подршке БиХ да ријеши питање несталих из сукоба деведесетих и да преузме већу одговорност за процес", финансираног из ЕУ средстава "ИПА два".

Самарџија је додао да је ово задужење проистекло из закључка Савјета министара у вези са реализацијом пројекта.

Он је навео да је у протеклом периоду Агенција, у сарадњи са Међународном комисијом за нестала лица, усагласила спровођење активности на грађевинском прилагођавању простора у којем је смјештена лабораторија за биолошка вјештачења и ДНК анализу.

"Договорена је и набавка потребне опреме с циљем оспособљавања ове лабораторије за спровођење поступака обраде биолошких узорака из посмртних остатака по највишим европским стандардима", навео је Самарџија.

Он је истакао да ће, након што овај пројекат буде спроведен у цијелости, Агенција бити у обавези да настави са процесом спровођења анализа ДНК у процесу идентификације у вези са обрадом постморталних узорака несталих и других лица које је потребно идентификовати.

Самарџија је нагласио да запошљавање стручног кадра уједно и један од захтјева који је потребно испунити да би се створили услови за одрживост постигнутих циљева предвиђених пројектом.

Он је додао да је Агенција за форензичка испитивања у протеклом периоду спровела поступак за доношење одлуке о одобравању новог запошљавања, која је упућена у Савјет министара на разматрање.

С тим у вези, Самарџија је замолио чланове Савјета министара да размотре овај захтјев и одобре ново запошљавање у Агенцији, како би се створили неопходни услови за реализацију овог значајаног пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана