Самарџија: Афера "Икона" исконструисана у Сарајеву

Г.С.
Foto: Скриншот

МОСКВА - Након одлуке Тужилаштва БиХ о неспровођењу истраге у предмету "Икона" реаговао је амбасадор БиХ у Русији Жељко Самарџија који је од почетка тврдио да је то исконструисана афера у сарајевским политичким и медијским круговима са циљем да се наруши углед тадашњег српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

"У то је била укључена сва политичка и 'удбашка' машинерија политичког Сарајева, уз несебичну подршку међународних ментора акредитованих у Сарајеву", рекао је Самарџија коментаришући вијест да је Тужилаштво БиХ донијело одлуку о неспровођењу истраге у вези са иконом коју је Додик поклонио министру иностраних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову.

На њихову жалост, додао је он, нису успјели умањити посјету министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, нити срушити политички кредибилитет Милорада Додика.

"Напротив, само су га ојачали што је потврђено и на посљедњим изборима. Режисери те завјере и фарсе са часном иконом Светог Николе Чудотворца отишли су у политички заборав, а ми смо и даље ту и данас свједочимо правилној одлуци Тужилаштва, јер нема основа за вођење било каквог поступка", истакао је Самарџија.

Он је подсјетио да је та афера лансирана 15 мјесеци прије сукоба у Украјини и да су режисери украјинске кризе дуго радили на томе и припремали јавност, увијек тражећи кривца на другој страни.

"То се наставило и даље и очигледно да у БиХ производња афера и непријатеља ради у три смјене, док је економија на издисају", оцијенио је Самарџија.

Тужилаштво БиХ је донијело одлуку о неспровођењу истраге у предмету "Икона" у вези са иконом коју је предсједник Републике Српске Милорад Додик поклонио министру иностраних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову, потврђено је из ове правосудне институције.

У наведеном предмету, Тужилаштво БиХ је од Генералног тужилаштва Украјине, добило одговор по замолници за међународну правну помоћ у којем се наводи да се наведена икона не налази у Државном регистру националне културне баштине, те да нису пронађени докази који би указивали да је наведено умјетничко дјело незаконито премјештено, украдено са територије Украјине и да има изузетну умјетничку вриједност. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана