Сакупљачи трљају руке: Продаја гљива попуњава буџет

Данијела Бајић
Сакупљачи трљају руке: Продаја гљива попуњава буџет

БАЊАЛУКА - Љубитељи и познаваоци гљива, којих ових дана у шумама и на пропланцима широм Српске има у изобиљу, задовољно трљају руке, јер осим уживања у омиљеним јелима, могу да зараде добру дневницу.

Велики број кишних дана са пуно влаге у земљишту погодовао је расту гљива, што је посебно обрадовало гљиваре, који слободно вријеме проводе у сакупљању шумских плодова чијом продајом попуњавају кућни буџет.

Искусни гљивари кажу да у сезони као што је ова могу да зараде и неколико стотина марка.

Млади Добојлија Радиша М. ове дарове природе сакупља већ неколико година и, како каже, никада још у његову корпу није “залутала” нека отровница.

- Како је кренула ова сезона, свакодневно идем у шуму по гљиве и могу рећи да сам задовољан узимајући у обзир како је била сушна година. Дневно могу да наберем између десет и 20 килограма вргања, које продајем за десет марака по килограму. Све што наберем, продам истог дана - казао је Радиша и додао да му телефон, након што је објавио оглас, не престаје да звони.

Зову га, истиче, сви, од откупљивача до грађана који гљиве купују за своје потребе.

Бањалучанин Александар П. одлучио је да се ове године опроба и у откупу јестивих гљива.

- Гљива до прије десет дана уопште није било. Међутим, киша која је пала у протеклом периоду и ови сунчани дани измамили су их на површину. Сада су актуелни вргањи и ја за килограм дајем четири марке. Тренутно су ми хладњаче препуне и извоз је стао, јер ове гљиве има доста и у Италији, због чега сам обуставио откуп на неколико дана - казао је Александар.

Сезона лисичарки је, према његовим ријечима, завршена, а након вргања, у наредних десет дана стижу рујнице, чија ће откупна цијена бити шест марака по килограму.

- Берачи дневно знају да донесу и до 30 килограма. С обзиром на то да су гљиве родиле, многи грађани спајају угодно с корисним, тако да излазак у природу често знају да уновче прикупљајући гљиве - рекао је Александар и додао да цијене гљива варирају из дана у дан.

Власник предузећа “Смрчак” из Зворника Миладин Мијатовић гљиве, поред БиХ, откупљује и из Румуније, Бугарске, Србије, Црне Горе, Хрватске и Русије, јер је, каже, фирма велика и потребне су велике количине ових шумских плодова.

- На нашем подручју сада највише има вргања, које од берача откупљујемо за осам марака по килограму прве класе. Све гљиве прерађујемо, односно сушимо и извозимо на западноевропско тржиште - казао је Мијатовић истичући да ће након вргања стићи трубе, које су сада кренуле у западном дијелу земље.

Према његовим ријечима, количине трубе су тренутно мале, док је цијена превисока.

Гљивама ових дана није могао да одоли ни дугогодишњи љубитељ природе Љубинко Кезић из Бањалуке који сваку шетњу кроз шуму користи да прикупи нешто од плодова, искључиво за своју душу.

- Ових дана кућа мирише на вргање, којих је у протеклих десетак дана поприлично било. Оно што не поједем, подијелим пријатељима, док дио заледим или осушим да имам до сљедеће сезоне - казао је Кезић.

На друштвеним мрежама берачи широм Српске и ФБиХ свакодневно објављују фотографије убраних гљива, које нуде и на продају. Ако је судити по објавама, јестивих гљива има у готово свим дијеловима Српске и региона.

ШКОЛА

Инструктор гљиварства из Центра за посјетиоце Пецка Боро Марић, који ће за предстојећи викенд одржати тродневну школу гљиварства, казао је за “Глас” да људи са свих страна јављају да су гљиве доста добро родиле.

- Гдје год се завири у шуму, може се видјети јако пуно различитих врста гљива, посебно на планини Лисина. Тренутно од јестивих доминирају вргањи и сунчанице, а лагано крећу и црне трубе, рујнице и лисичарке - казао је  Марић позивајући све који нису сигурни да ли су гљиве јестиве да се добро распитају како не би дошло до тровања и других нежељених посљедица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана